Ο “Σκάι” δεν ήρθε για αναδάσωση ήρθε για την καταστολή

Τις τελευταίες μέρες είχαμε ενημερωθεί από κατοίκους της γειτονιάς μας ότι συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού “Σκάι” τράβαγε εξωτερικά πλάνα από την κατάληψη της Ανάληψης, στο πλαίσιο ακόμα ενός από τα γνωστά του αναρχοφοβικά “ρεπορτάζ”. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος του, ρωτούσε τους περίοικους την γνώμη τους για την κατάληψη και για το αν είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία μας, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να προβάλει με διάφορα κόψε-ράψε μια εικόνα γκετοποίησης. Όπως μάθαμε ο “Σκάι” έφαγε πόρτα από την γειτονιά, πράγμα που αποδεικνύεται και από το τελικό αποτέλεσμα του “ρεπορτάζ”, καθώς αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή να παρουσιάζονται μια σειρά απόψεων για το ζήτημα, προβάλει από μια γειτονιά που ζουν χιλιάδες, μία μόνο μαρτυρία και αυτή καφενειακού τύπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και την ώρα που το τηλεοπτικό συνεργείο βρισκόταν στο πάρκο υπήρχε κόσμος, δεν μπόρεσε να έχει μέσα από αυτό μια δεύτερη μαρτυρία εναντίον μας.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι αν και στο εν λόγω κατά παραγγελία “ρεπορτάζ” της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο νεοφιλελές δημοσιογράφος Μιχαλης Τεζάρης “αποκαλύπτει” την φοβερή και τρομερή πράξη ανομίας (την ανύψωση της σημαίας με το άλφα σε κύκλο στα ιστία του πάρκου), ξεχνάει να “αποκαλύψει” τις καταπατήσεις των δημοτικών παραγόντων μέσα σε αυτό. Ξεχνάει να αναφέρει ότι το πάρκο σήμερα είναι βιώσιμο λόγω του ότι συνδέσαμε το νερό το οποίο η δημοτική αρχή Χαρδαλιά είχε κόψει τσιμεντώνοντας τις σωληνώσεις, αδιαφορώντας τόσο για τα παιδιά που παίζουν στο πάρκο, όσο και για όσους ακόμα συχνάζουν σε αυτό. Ξεχνάει να αναφέρει τις επισκευές στον φωτισμό που κάναμε για να μπορεί ο κόσμος να κάθεται και τις απογευματινές ώρες στην παιδική χαρά, καθώς αποχωρούσε μόλις σκοτείνιαζε. Ξεχνάει ν’ αναφέρει τις επισκευές στην κουζίνα, το τζάκι, τα ψυγεία, την οροφή, τα μπαλκόνια και τις τουαλέτες του αναψυκτηρίου με χρήματα τα οποία καμμία δημοτική αρχή ή ιδιώτης θα επένδυε ποτέ, καθώς ο εξοπλισμός είναι παλιός και προβληματικός, και αν αυτά τα τρία χρόνια δεν τον συντηρούσαμε εμείς αυτός θα ήταν εντελώς για πέταμα (σ.σ απόδειξη το εγκαταλελλειμμένο αναψυκτήριο της περιοχής του Κουταλά). Οι επισκευές αυτές ενημερώνουμε ότι έγιναν με χρήματα που προήλθαν τις πρώτες μέρες της κατάληψης από δικά μας έξοδα και από οικονομική ενίσχυση κόσμου της γειτονιάς, ενώ στη συνέχεια από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εκδηλώσεις που κάναμε (συναυλίες, γλέντια, μουσικά καφενεία κ.α). Ξεχνάει τέλος ν’ αναφέρει τον καλλωπισμό της πρόσοψης του αναψυκτηρίου,και την ανακατασκευή του.

Αντίθετα παίρνει εικόνες που δημοσιεύσαμε από το εγκαταλελλειμμένο αναψυκτήριο τη μέρα που έγινε η κατάληψή του (3-10-2014) και τις παρουσιάζει ως σημερινές, πράγμα που έρχεται να προστεθεί σε όλο το πακέτο δημοσιογραφικής αλητείας που παρουσιάζεται. Η αστειότητα του πράγματος φαίνεται και στο ό,τι ενώ στα πρώτα πλάνα η πρόσοψη του αναψυκτηρίου είναι βαμμένη και με graffiti στους τοίχους, στα πλάνα που μιλάει για την υποτιθέμενη λεηλασία αυτό είναι διαφορετικό, καθώς παίζουν εικόνες του χώρου προ τριετίας, όταν ήταν παρατημένος και εγκαταλελλειμμένος. Τόσο βιαστικά και τόσο χοντροκομμένα “ρεπορτάζ” θεωρούμε ότι παρουσιάζονται μόνο για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην γειτονιά και ν’ ανοίξουν το δρόμο της καταστολής. Εκεί που δεν μπόρεσαν τα μικρά παπαγαλάκια, προσπαθούν τώρα τα μεγάλα. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι το εν λόγω καθεστωτικό μέσο έρχεται να συνεχίσει τη δουλειά της τοπικής εφημερίδας “Επικοινωνία Βύρωνα – Καισαριανής”, η οποία όπως είχαμε αναφέρει σε ανακοίνωσή μας πουλούσε εκδούλεψη σε τοπικούς παράγοντες, με τα δημοσίευματά της για την κατάληψη της Ανάληψης. Δημοσιεύματα τα οποία μετά το κείμενό μας προσπάθησε πανικόβλητη να μαζέψει σε ανακοίνωση – απάντησή της προς την συλλογικότητά μας.

Αλλά γιατί τώρα;

Η εμφάνιση του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού στη γειτονιά και το “timing” της γνωρίζουμε ότι δεν είναι τυχαία. Η στοχοποίησή μας έχει να κάνει με τα αναπτυξιακά σχέδια των αφεντικών στα πάρκα τις πλατείες και γενικότερα τους ελεύθερους χώρους. Έχει να κάνει επίσης και με τη ροπή συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με πρόφαση το “μακεδονικό” και τα “ελληλοτουρκικά”. Ο Σύριζα σήμερα, και εν όψει προεκλογικής χρονιάς, έρχεται να ικανοποιήσει από τη μία τα συντηρητικά ανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας, ενώ από την άλλη ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει προς τη βάση του εθνικού κορμού που τον στήριξε το προηγούμενο διάστημα (ΑΝΕΛ, εκκλησία, σώματα ασφαλείας κλπ). Προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζει εκτεταμένες κατασταλτικές επιχειρήσεις προς τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, στέκια και καταλήψεις. Παράλληλα με αυτό συνεχίζει και την εκτεταμένη καθημερινή καταστολή μας με τη συνεχιζόμενη υποτίμησή μας. Οι αλχημίες κράτους και κεφαλαίου δεν τελειώνουν στα μνημόνια, αυτό ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων μας περιμένει. Στρατιωτικοποιημένες και πλήρως ελεγχόμενες ζώνες για τους απόκληρους, και ξύλο από τους μπάτσους σε όποιον τολμάει να αντιδράσει απέναντι στα οικονομικά σχέδια είτε των δημόσιων είτε των ιδιωτικών μαφιόζων.

Οι σημερινοί αριστεροί διαχειριστές του κράτους έρχονται σαν ένα κόμμα “μουσολινικού τύπου” να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μικροαστών και νοικοκυραίων. Μετά την ανακατανομή του πλούτου, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης όλη την προηγούμενη περίοδο, όσοι επιβίωσαν από αυτή ζητάνε εγγυήσεις. Τα παλιά μοντέλα κυριαρχίας δεν έχουν την φερεγγυότητα για το μικροαστικό συνοθύλευμα που έχει το φασιστοαριστερό μόρφωμα του Σύριζα, το οποίο ακόμα είναι άφθαρτο, και το οποίο λόγω του περάσματός τους από τα μαρξιστικά θρανία, γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να σερβίρει μια μικρή δόση προοδευτικής διαχείρισης με ένα τεράστιο ποσοστό ολοκληρωτισμού. Όταν αυτό δεν το πετυχαίνει με τα επικοινωνιακά του μέσα έρχονται οι παλιές, κλασικές συνταγές, και αγαπημένες των ακροδεξιών μορφωμάτων, αυτές των γκλοπ, χημικών, φυλακίσεων. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων γίνονται με πρωτοφανή ένταση για τα εγχώρια δεδομένα, και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης. Στον αριθμό των εκκενώσεων από την Τρίτη 12/3 προστίθενται αυτές της Ζαΐμη 11 και GARE (2η φορά) στα Εξάρχεια και της Ματρόζου 45 στο Κουκάκι. Δύναμη και κουράγιο σύντροφοι/ισσες. Τίποτα δεν τέλειωσε.

Σχετικά με την Κατάληψη της Ανάληψης

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που πέρασε της Αντιφασιστικής – Αντιεθνικιστικής μηχανοκίνητης πορείας του Σαββάτου 3/2, που πραγματοποιήθηκε από 70-80 συντρόφους/ισσες από τα ανατολικά της Αθήνας στις γειτονιές του Βύρωνα, Καισαριανής, Ιλισσίων, Ζωγράφου και Παγκρατίου, εν όψει της φασιστοσύναξης των Ιμίων και του εθνικοπατριωτικού συλλαλητηρίου του Συντάγματος για το Μακεδονικό, διάφοροι εθνικοπατριώτες, από φασίστες έως νεοφιλελέδες, ζητάνε με ηλεκτρονικά σχόλιά τους σε ηλεκτρονικά γκρουπ που αφορούν τον δήμο Βύρωνα, την εκκένωση του κτιρίου. Δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός της αναφοράς της σημαίας ούτε το πότε αυτό γίνεται γνωστό. Η σημαία που έχουμε αναρτήσει που για εμάς συμβολίζει τον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση και την ελευθερία, έχει ανέβει στο ιστίο την ημέρα των εκδηλώσεων για τα τρία χρόνια της κατάληψης, δηλαδή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Ξαφνικά, κάποιος Γ.Δ. που δηλώνει ότι μένει δίπλα στο πάρκο (;) την “ανακαλύπτει” στις 4/3, έναν μήνα μετά την αντιφασιστική περιφρούρηση της Ανάληψης το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου, και ζητάει την απομάκρυνσή μας. Τρείς μέρες μετά εμφανίζεται ο “Σκάι” με το αναρχοβοφικό ρεπορτάζ του.

Εκείνο το διήμερο του Φεβρουαρίου θυμίζουμε ότι οι γειτονιές μας, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Αττικής, ήταν εχθρικό για τους φασίστες. Σ’ ό,τι αφορά την Ανάληψη 50 με 60 αντιφασίστες/-τριες, περιφρουρούσαν το πάρκο από πιθανή επίθεση φασιστών και το είχαν μετατρέψει σ’ ένα αντιφασιστικό προπύργειο για την περιοχή του πάνω Βύρωνα που οι φασίστες δεν τολμούσαν ούτε καν να το σκεφτούν να έρθουν. Την ίδια ώρα κι άλλοι σύντροφοι/ισσες περιφρουρούσαν τους δρόμους και τα υπόλοιπα στέκια των γειτονιών μας, δείχνωντας ότι οι γειτονιές μας είναι αντιφασιστικές ζώνες. Αυτό που μας εντυπωσίασε και μας συγκίνησε πραγματικά ήταν η προσέλευση κόσμου της γειτονιάς. ο οποίος ήρθε αυθόρμητα από μόνος του να δηλώσει παρών στον αντιφασιστικό αγώνα, χωρίς να μας ξέρει και ποτέ να έχουμε συναντηθεί μαζί του. Κυριολεκτικά, και χωρίς ίχνος υπερβολής κόσμος εκείνη τη μέρα, όσο πλησίαζε η ώρα του συλαλλητηρίου, συνέρρεε όλο και περισσότερο στο πάρκο και παρακαλούσε σχεδόν να μας επισκεφτούν οι φασίστες, ώστε να περάσουμε από πάνω τους. Δεν το έχουμε ξαναζήσει όλα αυτά τα χρόνια στις γειτονιές μας. Το καταγράφουμε, το μοιραζόμαστε και το αντιλαμβανόμαστε ως νίκη των αγώνων που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια από το ευρύτερο κίνημα στις γειτονιές και έχουν πραγματικά ριζώσει. Αυτό ήταν που πραγματικά ενόχλησε τους εθνικοπατριώτες του Βύρωνα, και όχι η σημαία ή η κατάληψη. Επίσης αναφέρουμε ότι όσο κι αν διαφωνούσαμε με το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, η παρουσία μας στο πάρκο δεν εμπόδισε κανέναν/καμμία που κρατούσε ελληνική σημαία να περάσει είτε μέσα είτε γύρω από αυτό ούτε απειλήσαμε κανέναν, σωματικά ή λεκτικά, που πήγαινε ή γυρνούσε από αυτό, όσο και αν είμασταν αντίθετοι/ες με το περιεχόμενό του. Αντίθετα όμως η περιφρούρηση του πάρκου περικύκλωσε συνολικά τρία άτομα της αστυνομίας τα οποία παρακολουθούσαν το πάρκο και τα έδιωξε χωρίς να ασκηθει βία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι χαφιέδες και οι ρουφιάνοι στην γειτονιά του Βύρωνα είναι ανεπιθύμητοι (κίνηση η οποία πιστεύουμε ότι πραγματικά ενόχλησε το τοπικό ΑΤ, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα).

Γνωρίζουμε λοιπόν, πολύ καλά ότι αυτός ο συρφετός μόνο για το πάρκο δεν νοιάζεται ή για το αναψυκτήριο. Αν ενδιαφέρονταν όλοι αυτοί οι “καναπεδάκηδες” που δηλώνουν κάτοικοι Βύρωνα στα προφίλ τους (4-5 άτομα δηλ) για τον χώρο που σήμερα εμείς έχουμε δώσει ζωή, θα σηκώνονταν από τα πληκτρολόγια και θα βοήθαγαν στις εργασίες είτε του χώρου, είτε στην συντήρηση του πάρκου. Αυτό δεν το έκαναν ούτε όσο ήταν εγκαταλελλειμμένος ο χώρος, ούτε και θα το κάνουν ποτέ γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει.Τους ενδιαφέρει μόνο η ιδεολογική ισοπέδωσή μας, αλλά δεν θα τους κάνουμε την χάρη.

Και γιατί ο “Σκάι”;

Σχετικά και ειδικά τώρα με τον “Σκάι” και την αγωνία του για τον Βύρωνα, θυμίζουμε ότι η παρουσία του εδώ δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το παρελθόν του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού σε σχέση με την γειτονιά του Βύρωνα και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Ο σταθμός που προβάλλει την οικολογία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και θέλει το φυσικό περιβάλλον έρμαιο των επιχειρήσεων (βλπ ΣΠΑΥ-Υμηττός), έχει κολλητιλίκια με τα στελέχη της τοπικής ΝΔ, και ειδικότερα με τον πρώην δήμαρχο Ν.Χαρδαλιά και τον περίγυρό του. Ο Ν.Χαρδαλιάς μετά από ένα διάστημα “τυχαίας” απουσίας του, εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο σε πρόσφατη εκδήλωση της τοπικής Ν.Δ. να χαιρετάει τα μέλη και στελέχη. Ο εν λόγω πρώην δήμαρχος μετά τη χλιδάτη ζωή που πέρασε διαχειριζόμενος τεράστια ποσά επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση της Ν.Δ, τα οποία κατέληξαν σε υπερκοστολογίσεις έργων, χρυσοφόρες εργολαβίες (ενδεικτικά αναφέρουμε την τσιμεντοποίηση της γειτονιάς του Καρέα, τις συχνές ασφαλτοστρώσεις με τις “έντεχνες” κακοτεχνίες για να ξαναγίνονται τα έργα, προεκλογικές fast track εργολαβίες για έργα βιτρίνας που έμεναν στη μέση ή αποδείχτηκαν ελλατωματικά όπως το βιοκλιματικό σχολείο του Καρέα και το δημοτικό κολυμβητήριο κλπ κλπ), σήμερα μαθαίνουμε ότι είναι ο επιχειρηματίας που κρύβεται πίσω από εταιρεία fitness, η οποία απορούμε μεταξύ άλλων που βρήκε τα χρήματα για την επιβίωσή της, και την γιγαντιαία ανά 15νθήμερο σχεδόν καμπάνια της, για τις υπερπροσφορές άθλησης που διαφημίζει, την ώρα που η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και την ώρα που τα ποσά για το τύπωμα πολύχρωμων αφισών και η πρόσληψη συνεργείου για τις αφισοκολλήσεις είναι τεράστια για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Και αν ο εν λόγω πρώην δήμαρχος τώρα το έχει ρίξει στις επιχειρήσεις, οι πολιτικοί μηχανισμοί που έστησε τα προηγούμενα χρόνια είναι εν ενεργεία, και αυτοί σήμερα πιέζουν για την εξαφάνισή μας. Ό λόγος προφανώς και δεν είναι η κατάληψη ενός δημόσιου χώρου, αυτή είναι μόνο η πρόφαση, ο λόγος είναι το ακροδεξιό ιδεολόγημα που θέλει κάθε φωνή ελευθερίας να καταπνίγεται και να σωπαίνει. Μέσα στις μεταμορφώσεις του χαμαιλέοντα των μηχανισμών της δεξιάς, ανακαλύπτουμε σε τοπικό επίπεδο τον πρώην συνεργάτη του Ν.Χαρδαλιά Μ.Μπαντή, ο οποίος αν και δεν έχει μέχρι στιγμής την επίσημη στήριξη της Ν.Δ, συνεργάζεται μια χαρά σε θέματα καταστολής με τον ομοϊδεάτη του, εκπρόσωπο της “λαϊκής” δεξιάς στη γειτονιά μας, Χρ. Γώγο. Για τον ρόλο και των δύο προαναφερθέντων ακροδεξιών έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα κείμενά μας.

Το σκηνικό συμπληρώνει ο τρίτος της παρέας Γρ. Κατωπόδης, ο οποίος προσπαθώντας να ρετουσάρει την συνεργασία με τα ακροδεξιά τοπικά μορφώματα, ισχυρίζεται ότι λόγω συσχετισμών στο Δ.Σ. αναγκάζεται να συνεργαστεί μαζί τους και το παρουσιάζει σαν μια προοδευτική κατεύθυνση! Ο νυν δήμαρχος στις δηλώσεις του στο Σκάι πετάει το μπαλάκι στην κεντρική εξουσία για την εκκένωση της κατάληψης, λέγοντας ότι μετά την πρόσφατη παρέμβαση στο Δ.Σ. για το θέμα αυτό, φοβάται “την σπίθα που θ’ ανάψει στη γειτονιά”.

Ωστόσο, η σπίθα έχει ανάψει στις γειτονιές μας εδώ και χρόνια με τους αγώνες που έχουν ανοιχτεί από το τοπικό αυτοοργανωμένο κίνημα. Επανασυνδέσεις κομμένων ρευμάτων, κουζίνες της πραγματικής αλληλεγγύης, αγώνες για τις ελεύθερες μετακινήσεις, αντιφασιστικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα με αντιεμπορευματικούς όρους δίνοντας ζωή σε δημόσιους χώρους (παιδικά δρώμενα, θέατρα, προβολές, αθλήματα, συναυλίες κ.α.).

Ως κομμάτι των ζωντανών αυτών κυττάρων που δημιουργούν ελευθεριακές συνθήκες ζωής και όχι επιβίωσης θέλουν να μας απομονώσουν καταστέλλοντάς μας. Από τη θέση μάχης που έχουμε πάρει ενάντια στην κοινωνία του κανιβαλλισμού και της ανελευθερίας θα υπερασπιστούμε τα ιδανικά και τις αξίες μας με όποιο τρόπο κρίνουμε απαραίτητο.

Το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος και μόνο αυτό.

Να θυμάστε…

Όποιος σπέρνει ανέμους

θερίζει θύελλες

Κατάληψη Ανάληψης

About Κατάληψη Ανάληψης 288 Articles
κατάληψη ανάληψης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*