Την Τετάρτη 23/11 κάτοικοι του Βύρωνα ανακάλυψαν φόλες σε υγρή μορφή, επί της οδού Χειμάρας. Αυτό το περιστατικό συνέβη μία εβδομάδα μετά από τα νεκρά ζώα που βρέθηκαν στην γειτονιά της Ν. Ελβετίας στις 17 /11, από φόλες που είχαν τοποθετηθεί στην ευρύτερη γειτονιά. Πριν σχεδόν ένα μήνα η ίδια εικόνα είχε επαναληφθεί γύρω από το πάρκο της Καραολή και Δημητρίου και την πλατεία Φατσέα. Τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται αρκετά και τους δρόμους γύρω από τα πάρκα της Αγ.Τριάδας και της Ανάληψης. Στην ευρύτερη περιοχή φόλες τοποθετούνται επίσης συχνά στην περιοχή του Καρέα, στο Άλσος Παγκρατίου και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με τον αριθμό των νεκρών ζώων να αυξάνεται διαρκώς στους δρόμους και τα πάρκα των γειτονιών μας.
Οι φόλες είναι δηλητήρια τα οποία επιφέρουν στο ζώο βάναυσο θάνατο. Δηλητήρια τα οποία δεν δημιουργούν ενοχές και τύψεις στον θύτη για το αποτέλεσμα της πράξης του.
Οι φόλες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ό,τι αφορά αυτές με οργανοφωσφορικά, το ζώο μετά την κατάπωσή τους εμφανίζει σπασμούς και αστάθεια, σχηματίζει αφρούς στο στόμα του, παρουσιάζει διάρροια ή εμετό, και ανήμπορο να αντιδράσει, πέφτει κάτω ανεβάζοντας θερμοκρασία. Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου, πεθαίνει γρήγορα. Ακόμα πιο διεστραμμένα μυαλά χρησιμοποιούν φόλες με αντιπηκτικά, καθώς εκεί η περίπτωση να επέμβει κάποιος με σκοπό να το σώσει είναι πιο δύσκολη. Αυτό συμβαίνει διότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα άμεσα αλλά μετά από 2-3 μέρες, όπου παρουσιάζεται εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, καθώς καταστρέφεται ο μηχανισμός πήξεως του αίματος. Στην ίδια ύπουλη κατηγορία είναι και οι εισπνεόμενες φόλες, τις οποίες είναι δύσκολο να διακρίνουμε, ωστόσο το ζώο είναι πιθανό να τις μυρίσει. Πρόκειται για αέριο δηλητήριο που προέρχεται από υγρό φυτοφάρμακο ή σκόνη, και μπορεί να σκοτώσει ακόμα και σε λίγα λεπτά. Άλλα είδη είναι αυτά της φόλας με τροφές που περιέχουν αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. γυαλί) και ο θάνατος προέρχεται από εσωτερικά τραύματα. Σε κάθε περίπτωση το δηλητηριασμένο ζώο είναι πανικοβλημένο και υποφέρει.
Οι φόλες και η ευκολία που κάποιοι τις σπέρνουν στις γειτονιές μας συμπυκνώνουν όλη την ανηθικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτή η πράξη γίνεται ακόμα πιο ύπουλη αν σκεφτούμε ότι λόγω της οικιστικής ανάπτυξης τα έμβια πλάσματα που κυκλοφορούν στις πόλεις μας, είναι αποκομμένα από το φυσικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα η επιβίωσή τους να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο βαθμός αυτής της εξάρτησης μεγαλώνει όταν υπάρχουν είδη τα οποία έχουν εξημερωθεί από τον άνθρωπο και μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα πλήρως ελεγχόμενα από αυτόν. Το να βασίζεσαι στις ανάγκες επιβίωσης ενός ανυπεράσπιστου ζώου, όπως η αναζήτηση νερού και τροφής ή την ανάγκη του για παιχνίδι και επαφή με άλλα έμβυα όντα στο πάρκο και τον δρόμο, για να τοποθετήσεις δηλητηριώδη “δολώματα” για να το θανατώσεις είναι πράξη του χειρίστου είδους. Είναι επίσης εξοργιστική γιατί σε μεγάλο βαθμό πίσω της κρύβεται η λογική του καλλωπισμού μιας γειτονιάς (ή ιδιοκτησίας) με βάση την δημιουργία μιας αποστειρωμένης ζώνης από την παρουσία ζώων, τα οποία για κάποιους την “βρωμίζουν”. Συνέχεια αυτής της ιδεοληψίας είναι η λογική της μόλυνσης από το διαφορετικό και η εξολόθρευσή του. Η ίδια ακριβώς λογική των ναζιστικών φούρνων και στρατοπέδων, αντίστοιχη επίσης με αυτή που καλλιεργείται σήμερα ανάμεσα στους υπανθρώπους και τους ρατσιστές.
Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι η ύπαρξη και η ζωή ενός ζώου δεν είναι κάτι το περισσευούμενο από τις πόλεις μας, και δεν μπορεί να αφαιρείται με την ευκολία που κάποιοι πιστεύουν, και μάλιστα χωρίς αντίποινα. Πιστεύουμε στην συνύπαρξή μας με τα υπόλοιπα έμβια πλάσματα, και θέλουμε να ανοίξει η συζήτηση στις γειτονιές μας, με σοβαρότητα και σε βάθος, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δολοφονικές αντιλήψεις. Η δηλητηρίαση των ζώων οικοδομεί τον πολιτισμό των δηλητηρίων και αυτός δεν αλλάζει, αλλά ανατρέπεται.
Να οργανώσουμε δίκτυα αλληλοενημέρωσης για τις φόλες, με βάση την πρόληψη και την άμεση βοήθεια σε δηλητηριασμένα ζώα.
Κατάληψη Ανάληψης
e-mail επικοινωνίας: analipsi@espiv.net
Leave a Reply