Οχι στις παιδικές χαρές-κλουβιά, στην Ανάληψη ούτε να το σκέφτεστε!

Στις 4 Φεβρουαρίου η δημοτική αρχή τουρωνα ρίχνει στο πάρκο της Αγ. Τριάδας αρκετά τετραγωνικά τσιμέντο με αιτιολογία την ανακαίνιση της παιδικής χαράς.Παράλληλα σηκώνει δίμετρη σιδερόφρακτη κατασκευήκλουβί, περιορίζοντας τον ελεύθερο χώρο του πάρκου, με το επιχείρημα της ασφάλειας των παιδιών από τη μια, ενώ από την άλλη επικαλείται τους όρους της έγκρισης για την πιστοποίηση της παιδικής χαράς.Αυτή η αντίληψη της παράταξης του κου Κατωπόδη, για την αξιοποίηση των πάρκων δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων δημοτικών αρχών, της επιδρομής δηλαδή στους ελεύθερους χώρους με την μορφή των βίαιων επεμβάσεων στο δασικό περιβάλλον που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.

Με βάση τα παραπάνω, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Α‘ Δημοτικού σχολείου της πόλης κάνει ανοικτό κάλεσμα σε κατοίκους του Βύρωνα να παρευρεθούν για μια κουβέντα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου,ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να διεκδικήσουμε το πάρκο που θέλουμε! Όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο το καλύτερο!”, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκριθήκαμε ως Κατάληψη Ανάληψης, καθώς θεωρούμε ότι το θέμα μας αφορά. Αφενός γιατί είμαστε κομμάτι ενός αυτοοργανωμένου χειραφετικού κινήματος που αγωνίζεται εδώ και μια εικοσαετία σχεδόν για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στις γειτονιές μας και αφετέρου για να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνει παρόμοιου τύπου ανάπλαση στο πάρκο της Ανάληψης όπου βρίσκεται η κατάληψή μας.

Σ’ αυτήν την παρέμβαση γνωστοποιήθηκε ότι ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς πραγματοποιήθηκε με προεκλογικές fast track διαδικασίες (μέσα σε πέντε μέρες, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας). Έγινε γνωστό επίσης, ότι το νέο μοντέλο με το οποίο θα μας επιβάλλονταισυνεργατικάοι τοπικοί άρχοντες, αυτό τηςαπλής αναλογικής”, εφαρμόστηκε ξανά στον Βύρωνα, λίγους μήνες πριν την επίσημη λειτουργία του.Αυτή η κατασκευήτερατούργημα έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του ακροδεξιού υποψήφιου δημάρχου, Χρήστου Γώγου, ο οποίος ωστόσο γρήγορα άρχισε το ρεσιτάλ κοροϊδίας. Ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει με τον σχεδιασμό του έργου, ξαφνικά εμφανίστηκε στα δημοτικά συνεταιράκια του, ωςδιαμαρτυρόμενος κάτοικος ! Ο κος Γώγος έχει ξεπεράσει κάθε όριο θρασύτητας και πολιτικής αλητείας,καθώς εκτός από το δούλεμα, λίγες ώρες μετά παρουσιάζει με φωτογραφίες σε ιντερνετικό μέσο (https://firstnews.gr) όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου γονέων του Αδημοτικού σχολείου, ωςακόλουθούς του !!! “ ο υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα κ. Χρήστος Γώγος μετά από πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων της πόλης για τις απαράδεκτες παιδικές χαρές που έχουν αφεθεί στο έλεος των μπαζών από τον δήμο, έκανε μαζί τους «αυτοψία» και είδε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μικρά παιδιά παίζοντας σε ένα επικίνδυνο περιβάλλοναναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω ρεπορτάζ. Ξεκαθαρίζουμε αρχικά σε ότι μας αφορά, ότι ακόλουθοι κομματόσκυλων δεν υπήρξαμε ποτέ ούτε και θα υπάρξουμε. Σημειώνουμε επίσης ότι καθ‘ όλη τη διάρκεια της κουβέντας ο κος Γώγος δεν έβγαλε άχνα για την κατασκευή, παρά μόνο μια φορά, με αποτέλεσμα να τοναδειάσουνδημόσια τα συνεταιράκια του, αυτά της δημοτικής αρχής, ότιμαζί τα….συμφωνήσανεγια την υλοποίησή της. Αναφέρουμε, τέλος, ότι λίγες μέρες μετά τις διαμαρτυρίες τα κάγκελα απομακρύνθηκαν, το τσιμέντο όμως όχι μόνο έχει παραμείνει αλλά σύμφωνα με τον υπεύθυνο της τεχνικής υπηρεσίας, θα γίνει παρόμοια κατασκευή σε άλλο σημείο του πάρκου.

Για την παιδική χαρά της Ανάληψης

Η ανάπλαση των παιδικών χαρών της γειτονιάς είναι ένα πάγιο αίτημα πολλών κατοίκων.Ωστόσο οι διαχρονικές πολιτικές του κράτους που εφαρμόζονται είναι σύμφυτες με τις λογικές της ψηφοθηρίας, της τσιμεντοποίησης, των εργολαβιών και του κέρδους, της περίφραξης των πάρκων και του περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης όλων των κατοίκων σ’ αυτά. Σήμερα στη γειτονιά επικρατεί μια λογική ανταγωνισμού για το ζήτημα της ανάπλασης και της διαχείρισης των πάρκων και των πλατειών, μεταξύ των διαφόρων κομματιών της, μ’ αυτά των νοικοκυραίων να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να θέλουν τα πάρκα και οι πλατείες να μετατραπούν από χώροι ελεύθερης πρόσβασης, στους προσωπικούς τους παιδότοπους. Φύλακες, κάγκελα, απαγόρευση σκυλιών,βάψιμο των γραφίτι, κλείδωμα με τη δύση του ηλίου κι ένα σωρό άλλα χουντικής έμπνευσης αφηγήματα. Αυτή η συσπείρωση τοπικού κράτους, εργολάβων,και κομματιών της σπονδυλικής στήλης του εθνικού κορμού, μας βρίσκει σαφώς απέναντι. Θεωρούμε ότι όσο οι τύχες μας κρίνονται μέσα από θεσμούς κι ιεραρχικές διαδικασίες αντιπροσώπευσης κι όχι μέσα από οριζόντιες διαδικασίες της κοινότητας, αυτή η λογική ανταγωνισμού θα αναπαράγεται αιώνια και με τη σειρά της θα αναπαράγει μια σειρά δομικών καταπιέσεων εντός της κοινωνίας. Γι’ αυτό κι είμαστε ρηξιακά αντίθετοι με κάθε εκλογική διαδικασία η οποία δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να επικυρώνει αυτή τη συνθήκη καταπίεσης. Ως αναρχικοί/ες αγωνιζόμαστε για πάρκα και πλατείες από τα οποία δεν θα υπάρχουν λουκέτα και αποκλεισμοί, ούτε ανθρώπων ούτε ζώων,ανοικτά τόσο για ντόπιους όσο και για μετανάστες, πάντα προσβάσιμα από τα ΑΜΕΑ, με λειτουργικές υποδομές,ομαλή συμβίωση και κατανόηση του ενός για τις ανάγκες του άλλου.

Σ’ ότι τώρα έχει να κάνει με προεκλογικά κουτσομπολιά για το τι στάση θα κρατήσουμε για την ανάπλαση της παιδικής χαράς στο πάρκο της Ανάληψης ξεκαθαρίζουμε, με βάση τα παραπάνω, ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το πάρκο σε μια ζώνη αποκλεισμού ζώων ή κοινωνικών ομάδων. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα εμποδίσουμε εργασίες μέσα στην παιδική χαρά που δεν αλλάζουν τη φυσιογνωμία του πάρκου έτσι όπως είναι σήμερα. Ωστόσο οποιαδήποτε παραπάνω προσπάθεια τσιμεντοποίησης, αποψίλωσης, ή εσωτερικής του περίφραξης, θα πρέπει πρώτα να περάσει από πάνω μας. Και για να τελειώνουμε με τις προεκλογικές παπάτζες, δημοσιεύστε τα σχέδια ανάπλασης των παιδικών χαρών που έχουν απομείνει ώστε όλη η γειτονιά να έχει γνώση και άποψη.

Ο Γώγος κάτοικοςκαι το Κακό Συναπάντημα

Στην γειτονιά μας ζούμε ένα μαθηματικό παράδοξο. Δεν ξέρουμε πώς κάποιος που έχει το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου από τη ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογές, μπορεί ξαφνικά να εμφανίζεται στα πάρκα με την ιδιότητα του αγανακτισμένου κατοίκου ενάντια στα έργα του σημερινού δημάρχου, ενώ παράλληλα να είναι ο επικεφαλής της τοπικής μείζωνος αντιπολίτευσης που συμφωνεί σ’ όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση των προυπολογισμών και των έργων της! Αν μιλάγαμε για κάποια άλλη περίπτωση ίσως να μας έπιανε πονοκέφαλος μέχρι να βρούμε τη λύση, στην περίπτωση ωστόσο του Χρ.Γώγου, τα πράγματα απλοποιούνται. Μιλάμε για τοτσακάλιτης αντιπολίτευσης που έβαλε μπροστά τα παιδιά των προσφύγων για να ζητήσει την εκκένωση της κατάληψής μας. Σ’ ότι έχει να κάνει με τον εν λόγω ακροδεξιό υποψήφιο και την λάσπη που ρίχνει για τους αγώνες μας στις γειτονιέςχουμε δώσει πληθώρα απαντήσεων σε προηγούμενα κείμενά μας. Δεν μπορούμε κι αυτή τη φορά να μην ασχοληθούμε με τονβίο και πολιτεία του”, καθώς μιλάμε για έναν οπαδό του δόγματος της καταστολής. Έναν ακόμα Μαυρογιαλούρο που επενδύει πάνω στην ρητορική του φόβου και του μίσους για οτιδήποτε διαφορετικό, βαφτίζοντας τις πολιτικές καταλήψεις και τις δομές αγώνα ως κέντρα ανομίας, ενώ την ίδια στιγμή, ως κομματικό στέλεχος φροντίζει πολύ καλά για την φυσική εξόντωση των από τα κάτω,νομιμοποιώντας τις πολιτικές της μίζας, της ρεμούλας, της ξενοφοβίας και της κρατικής τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις φετινές εκλογές αυτό το ακροδεξιό στοιχείο έχειυπεύθυνο επικοινωνίαςτου συνδυασμού του, άτομο το οποίο εκτός από τα συνωμοσιολόγικά του σενάρια εξαπολύει και τον ρατσιστικό οχετό, ενώ παράλληλα έχει ανοικτά την υποστήριξη του αρχισυνδικαλιστή της νο1 συμμορίας δολοφόνων στη χώρα, Σταύρου Μπαλάσκα.

Ο εν λόγω συνδικαλόμπατσος σε δηλώσεις του το περασμένο καλοκαίρι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια πολιτικής παρέμβασης στο μπατσουπουργείο.Το εν λόγω μίασμα, εκτός από τ’ ότι έχει βραχεία μνήμη και ξεπλένει τις κρατικές δολοφονίες από τ’ όπλα μπάτσων, έχει και πλήρη άγνοια της ιστορίας της πόλης μας. Θυμίζουμε αφενός ότι στις 16/2/2010 συνάδελφός του εκτέλεσε τον Αλβανό εργατοτεχνίτη Νικόλα Τόντι γαζώνοντάς τον με 9 σφαίρες στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, και αφετέρου ότι ο ίδιος έκανε το πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα να οργανώσει μετά από αίτημα του Μ.Μπαντή, στις 14/5/ 2014, κυκλωτική κίνηση των δυνάμεων καταστολής σ’ αντιεκλογική πολιτική παρέμβαση μέσα στην καρδιά της γειτονιάς του Βύρωνα (πλ.Αγ.Λαζάρου), με αποτέλεσμα τη συμπλοκή τους με συντρόφους/ισσες . Το είχαμε γράψει και το ξανατονίζουμε ότι :Στην μνήμη της γειτονιάς του Βύρωνα κυκλωτικές κινήσεις των δυνάμεων καταστολής και μπλόκα (με σβάστικα ή χωρίς) είναι ιστορικά καταδικαστέες. Το εν λόγω μίασμα για τη γειτονιά μας εκτός από το να δίνει οδηγίες στους ένοπλους συναδέλφους του να πυροβολούν κατά τη διάρκεια πολιτικών παρεμβάσεων,υπερηφανεύεται και για την προσωπική του φιλία με το αρχιλαμόγιο πρώην δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, πρώην βουλευτή της ΝΔ. Δικηγόρο που υποστήριξε “αφιλοκερδώς” σε περισσότερες από 3.500 δικαστικές υποθέσεις αστυνομικούς, και καταδικασμένο πρόσφατα για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν κάποιες από τις υποθέσεις που καταδικάστηκε αφορούν τους αθωωθέντες συναδέλφους του Μπαλάσκα, καθώς δεν είναι θέμα που μας αφορά. Μας αφορά όμως η επίκληση στο αίσθημα δικαίου, από αυτούς που έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια ισοτιμίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.Αν κρίνουμε απ’ όλα τα παραπάνω, στην περίπτωση που αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία είναι η επόμενη δημοτική αρχή, και κάνουν μέσα σ’ όλα όσα σχεδιάζουν και κίνηση εκκένωσης της κατάληψης, δηλώνουμε ανοικτά ότι θα ζήσουν στον Βύρωνα βράδια αξημέρωτα.

Κατάληψη Ανάληψης

About Κατάληψη Ανάληψης 288 Articles
κατάληψη ανάληψης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*