ομάδα αυτομόρφωσης για τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό

Διήμερο για τις καταστάσεις ελέγχου

 

Τρίτη 10/7: Στις 21.00 προβολή της ταινίας «Europe 51” και dj set ’50-’60,όπου θα σερβίρονται αλκοολούχα και μη ποτά

Τετάρτη 11/7: Στις 21.00, εισήγηση και συζήτηση της ομάδας πάνω στα μηνύματα της ταινίας, και τις καταστάσεις ελέγχου του Ντελέζ

Europe 51

Μετά το σοκ της τραγωδίας του άγνωστου από την θηριωδία και την εγκληματικότητα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα, για δεύτερη φορά, εμπλέκεται σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο όπου γεγονότα όπως η «Τελική λύση», το «Ολοκαύτωμα» και η βόμβα στη Χιροσίμα την φέρνουν πια μπροστά στη τραγωδία του γνωρίσιμου.
Τα τραύματα της μεταπολεμικής περιόδου πρέπει κάπως να θεραπευτούν αλλά ο άνθρωπος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον άνθρωπο. Η ελπίδα όμως πρέπει να ξαναγεννηθεί. Σε ποια λύση πρέπει να καταφύγει; Στις επιστήμες, την ιατρική, την ψυχολογία και την ψυχιατρική; Στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανόρθωση των παλαιότερων μητροπόλεων όπως υπήρχαν πριν από τους δύο πολέμους; Σε μια πολιτική σταθερότητας όπως διατείνονται πολλοί ακόμη και μέχρι τις μέρες μας; Σε μια ένοπλη επανάσταση όπου το μίσος πάλι θα κυριεύσει τον κόσμο; Ή τελικά θα πρέπει να εξετάσει διεξοδικά τα τραύματα του αναζητώντας και αναγνωρίζοντας τις αιτίες που προκαλούνται; Τώρα πια μπαίνουμε στα μονοπάτια της μοναδικότητας της ανθρώπινης εμπειρίας και τις σχέσεις που δημιουργεί με το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Στην προσπάθεια αυτή βρίσκει μπροστά της ένα τελευταίο οχύρωμα, αυτό της εκκλησίας που είναι συνυφασμένη και διαπλεκόμενη με τα παραπάνω ερωτήματα.
Στην ταινία που θα παρακολουθήσουμε, η αγωνία αυτή της ανθρώπινης ύπαρξης περιγράφεται γλαφυρά μέσα από την πορεία της πρωταγωνίστριας Irene και φτάνει μέχρι τις αγωνίες του δικού μας παρόντος, σταματώντας τον χρόνο. Από ότι φαίνεται χρειάζεται μια στιγμή που θα φέρει αυτήν την ροή του χρόνου για να απαντήσουμε και να θεραπεύσουμε αυτά τα ανθρώπινα τραύματα. Μια σημαντική αλλαγή στους εαυτούς μας, απαραίτητη ακόμα και αν δεν είναι κατανοητή από τον περίγυρο μας.

Ομάδα αυτομόρφωσης για την βιοπολιτική και τον ολοκληρωτισμό

 

Η ομάδα δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενασχόλησης μας με θέματα που έχουν ήδη μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές μας και η παρουσία τους είναι εμφανή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας. Φυσικά δεν ήμασταν ποτέ ανενημέρωτοι για το τι συμβαίνει και υπήρχαν ακόμα και από το μακρινό παρελθόν, πολλές φωνές που λειτουργούσαν προειδοποιητικά ή αναλύανε τις καταστάσεις που ζούμε και θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον. Τότε, ήταν ακόμα για μας, παραμύθια επιστημονικής φαντασίας, θεωρίες συνομωσίας ή μεταφυσικές προφητείες. Φτάνοντας όμως στο σήμερα, αυτές οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πια μια πραγματικότητα που παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να φαντάζει στα μάτια μας, εξωπραγματική, απάνθρωπη και εντελώς απαράδεκτη.

Σκοπός της ομάδας είναι να αναζητήσουμε, να καταγράψουμε και όσο είναι δυνατόν, να αποσαφηνίσουμε αυτές τις περίπλοκες σχέσεις, ώστε να εξηγήσουμε το πόσο κινούμαστε στη σφαίρα του εικονικού ή τελικά το εικονικό γίνεται η ζωή μας.

Ελπίζουμε ότι μέσα από όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών που καταφτάνει στα χέρια μας, μήπως μπορέσουν να αναδυθούν νέα όπλα, νέες αντιστάσεις, σε ένα μέλλον που φαντάζει υπερβολικά δυσοίωνο.

Έτσι κάθε Τετάρτη συναντιόμαστε, συζητάμε, προτείνουμε και διαβάζουμε σχετικό υλικό, διευρύνοντας τη σκέψη μας, σχεδιάζοντας τις δράσεις μας και σε αυτό μπορεί όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

 

Ομάδα αυτομόρφωσης με θεματική: Έλεγχος, πειθάρχηση, βιοπολιτική ζωή και ολοκληρωτισμός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18/4 & 2/5 “Αυτοκρατορία-υπό σύσταση
εξουσία και διεθνικό κράτος”, συζήτηση των
κεφ.2 & 3 του εντύπου “η γέννηση της
βιοπολιτικής ζωής” (εκδ. “βιοπολιτικό εργαστήρι”),
το έντυπο βρίσκεται στο katalipsianalipsis.espivblogs.net

25/4 “The Corporation”
καναδικό ντοκιμαντέρ του 2003 για την παντοκρατορία των
εταιρειών στο σημερινό κόσμο.

9/5 “The Big Short”
ταινία για τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 2005-2008
στην αγορά των στεγαστικών δανείων στην Αμερική
αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στις ΗΠΑ
χωρίς δουλειά και κατοικία

Πρόσβαση:

Το κατειλημμένο αναψυκτήριο της ανάληψης βρίσκεται εντός του πάρκου της αναλήψης στον Βύρωνα. Η πρόσβαση είναι εφικτή με το λεωφορείο 732 (9η στάση Φορμίωνος), το τρόλεϊ 11 (24ωρο) στην στάση αγορά και τα λεωφορεία 203, 054 (στάση αγορά επίσης).

Ομάδα αυτομόρφωσης

Περίληψη του κεφαλαίου 1

‘‘Η αυτοκρατορία’’

Σύμφωνα με τον Michael Hardt, η αυτοκρατορία είναι ένα καθεστώς απεριόριστης κυριαρχίας το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά σήμερα και οφείλει την εμφάνιση του στην παρακμή των κρατών-εθνών.

Η αυτοκρατορία είναι ένας αποκεντρωμένος και απεδαφικοποιητικός μηχανισμός απεριόριστης κυριαρχίας, σε αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό στον οποίο η διακυβέρνηση γίνεται μέσω της επιβολής ορίων.

Τα τέσσερα βασικά γνωρίσματα της αυτοκρατορικής κυριαρχίας είναι τα εξής:

1. Η ολότητα του χώρου.

2. Η αυτοπαρουσίαση της ως καθεστώς χωρίς χρονικά όρια.

3. Η επίδραση της σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνικής τάξης, η προσπάθεια αναδημιουργίας του κόσμου στον οποίο εγκαθίσταται και η άμεση κυριαρχία επί της ανθρώπινη φύσης.

4. Η ειρήνη ως παράδοξη αρετή της αυτοκρατορίας, αφού ο πόλεμος προϋποθέτει εξωτερικό εχθρό που στην περίπτωση της αυτοκρατορίας απουσιάζει.

Η αυτοκρατορία παρουσιάζεται ως ένα οριστικό “melting pot” και σε συνδυασμό με την απουσία του Ξένου ή του Άλλου οδηγεί στη δημιουργία ρευστών και υβριδικών ταυτοτήτων.

Στην αυτοκρατορία διαφαίνεται μια απροσδιόριστη πολλαπλότητα εξουσιών, η οποία μπορεί να διερευνηθεί με όρους μεικτής σύστασης στην οποία εμπεριέχονται οι τρεις θεμελιώδεις μορφές διακυβερνήσεις: η μοναρχία, η αριστοκρατία και η δημοκρατία.

Η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η θεωρία της μεικτής σύστασης συνίσταται στην αποκάλυψη του τι είναι οι διαφορετικές εξουσίες, πώς αυτές αλληλεπιδρούν και κυριαρχούν η μια επί της άλλης.

Η γέννηση της βιοπολιτικής ζωής, έντυπο

 

 

Ολόκληρο το έντυπο εδώ: https://drive.google.com/open?id=1pssKJbKxPHTAM_xLuDrsL7uTDEXUZoIo

Προβολές και συλλογικές αναγνώσεις

Θεματική: Έλεγχος, πειθάρχηση, βιοπολιτική ζωή και ολοκληρωτισμός

 

Από την Τετάρτη 21/3, ξεκινάμε κύκλους αυτομόρφωσης σχετικούς με τα σύγχρονα μοντέλα κυριαρχίας, με αφορμή τις αλλαγές που βιώνουμε γύρω μας. Ηλεκτρονικά εισιτήρια, ταυτότητες με μικροτσίπ, πανοπτικός έλεγχος των πόλεων, τηλεματικά συστήματα πειθάρχησης, μηχανικοί ανθρωποφύλακες, βιοπολιτική ρύθμιση της ζωής, συνθέτουν την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που παραπέμπει στα δυστοπικά τοπία των κινηματογραφικών κόσμων. Μέσα από προβολές, αναγνώσεις και συζητήσεις θα ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς γύρω από αυτά τα ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα περιβάλλοντα ανελευθερίας τα οποία βιώνουμε. Επιλέξαμε τον συνδιασμό προβολής και διαβάσματος καθώς δεν είμαστε όλοι/ες εξεικειωμένοι/ες με την παραπάνω ορολογία, καθώς επίσης και γιατί θεωρούμε ότι η τέχνη μας προσφέρει άφθονα παραδείγματα αντιστοιχίας με τις ακαδημαϊκές εργασίες/απόψεις. Μετά το τέλος των προβολών προτείνουμε να γίνεται και μια συζήτηση (όποτε αυτό είναι εφικτό), γύρω από τις ταινίες που παρακολουθήσαμε. Η συζήτηση της βιβλιογραφίας αρχικά θα γίνεται κάθε δεύτερη Τετάρτη ώστε να έχουμε τον κατάλληλο χρόνο για την προετοιμάσια της. Στον πρώτο κύκλο του διαβάσματος (έναρξη 28/3) μελετάμε το έντυπο “Η γέννηση της βιοπολιτικής ζωής” το οποίο εκδόθηκε το 2001 από το “Βιοπολιτικό εργαστήρι”. Το έντυπο -όπως αναφέρει στην περιγραφή του- διαπραγματεύεται έννοιες της «νέας πολιτικής επιστήμης” όπως τι σημαίνει Αυτοκρατορία, βιοπολιτική, πεδίο βιοεξουσίας, ποιά η σημασία της διαφάνειας και της αθεατότητας, και αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια αποσαφήνισης των παραπάνω εννοιών “με την επιθυμία να αποτελέσει την αρχή μιας ευρύτερης κριτικής και συζήτησης τόσο σχετικά με τα σύγχρονα μοντέλα εκμετάλλευσης και κυριαρχίας, όσο και με τις μορφές αντίστασης σ’αυτές.” Στον επόμενο κύκλο θα μελετήσουμε το έργο της Χάνα Άρεντ “Το ολοκληρωτικό σύστημα”. Σε σχέση με τις προβολές, αυτές ξεκινάνε στις 21/3 με την ταινία “Alphaville”, και συνεχίζονται στις 4/4 με το “Dark City”. Κατά τη διάρκεια του κύκλου θα ανακοινώσουμε και το υπόλοιπο πρόγραμμα.

e-mail επικοινωνίας: analipsi@espiv.net

Αύγουστος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούλ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
css.php