Διήμερο για τις καταστάσεις ελέγχου

 

Τρίτη 10/7: Στις 21.00 προβολή της ταινίας “Europe 51” και dj set ’50-’60,όπου θα σερβίρονται αλκοολούχα και μη ποτά

Τετάρτη 11/7: Στις 21.00, εισήγηση και συζήτηση της ομάδας πάνω στα μηνύματα της ταινίας, και τις καταστάσεις ελέγχου του Ντελέζ

Europe 51

Μετά το σοκ της τραγωδίας του άγνωστου από την θηριωδία και την εγκληματικότητα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα, για δεύτερη φορά, εμπλέκεται σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο όπου γεγονότα όπως η «Τελική λύση», το «Ολοκαύτωμα» και η βόμβα στη Χιροσίμα την φέρνουν πια μπροστά στη τραγωδία του γνωρίσιμου.
Τα τραύματα της μεταπολεμικής περιόδου πρέπει κάπως να θεραπευτούν αλλά ο άνθρωπος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον άνθρωπο. Η ελπίδα όμως πρέπει να ξαναγεννηθεί. Σε ποια λύση πρέπει να καταφύγει; Στις επιστήμες, την ιατρική, την ψυχολογία και την ψυχιατρική; Στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανόρθωση των παλαιότερων μητροπόλεων όπως υπήρχαν πριν από τους δύο πολέμους; Σε μια πολιτική σταθερότητας όπως διατείνονται πολλοί ακόμη και μέχρι τις μέρες μας; Σε μια ένοπλη επανάσταση όπου το μίσος πάλι θα κυριεύσει τον κόσμο; Ή τελικά θα πρέπει να εξετάσει διεξοδικά τα τραύματα του αναζητώντας και αναγνωρίζοντας τις αιτίες που προκαλούνται; Τώρα πια μπαίνουμε στα μονοπάτια της μοναδικότητας της ανθρώπινης εμπειρίας και τις σχέσεις που δημιουργεί με το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Στην προσπάθεια αυτή βρίσκει μπροστά της ένα τελευταίο οχύρωμα, αυτό της εκκλησίας που είναι συνυφασμένη και διαπλεκόμενη με τα παραπάνω ερωτήματα.
Στην ταινία που θα παρακολουθήσουμε, η αγωνία αυτή της ανθρώπινης ύπαρξης περιγράφεται γλαφυρά μέσα από την πορεία της πρωταγωνίστριας Irene και φτάνει μέχρι τις αγωνίες του δικού μας παρόντος, σταματώντας τον χρόνο. Από ότι φαίνεται χρειάζεται μια στιγμή που θα φέρει αυτήν την ροή του χρόνου για να απαντήσουμε και να θεραπεύσουμε αυτά τα ανθρώπινα τραύματα. Μια σημαντική αλλαγή στους εαυτούς μας, απαραίτητη ακόμα και αν δεν είναι κατανοητή από τον περίγυρο μας.

Ομάδα αυτομόρφωσης για την βιοπολιτική και τον ολοκληρωτισμό

 

Η ομάδα δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενασχόλησης μας με θέματα που έχουν ήδη μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές μας και η παρουσία τους είναι εμφανή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας. Φυσικά δεν ήμασταν ποτέ ανενημέρωτοι για το τι συμβαίνει και υπήρχαν ακόμα και από το μακρινό παρελθόν, πολλές φωνές που λειτουργούσαν προειδοποιητικά ή αναλύανε τις καταστάσεις που ζούμε και θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον. Τότε, ήταν ακόμα για μας, παραμύθια επιστημονικής φαντασίας, θεωρίες συνομωσίας ή μεταφυσικές προφητείες. Φτάνοντας όμως στο σήμερα, αυτές οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πια μια πραγματικότητα που παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να φαντάζει στα μάτια μας, εξωπραγματική, απάνθρωπη και εντελώς απαράδεκτη.

Σκοπός της ομάδας είναι να αναζητήσουμε, να καταγράψουμε και όσο είναι δυνατόν, να αποσαφηνίσουμε αυτές τις περίπλοκες σχέσεις, ώστε να εξηγήσουμε το πόσο κινούμαστε στη σφαίρα του εικονικού ή τελικά το εικονικό γίνεται η ζωή μας.

Ελπίζουμε ότι μέσα από όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών που καταφτάνει στα χέρια μας, μήπως μπορέσουν να αναδυθούν νέα όπλα, νέες αντιστάσεις, σε ένα μέλλον που φαντάζει υπερβολικά δυσοίωνο.

Έτσι κάθε Τετάρτη συναντιόμαστε, συζητάμε, προτείνουμε και διαβάζουμε σχετικό υλικό, διευρύνοντας τη σκέψη μας, σχεδιάζοντας τις δράσεις μας και σε αυτό μπορεί όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

 

About Κατάληψη Ανάληψης 288 Articles
κατάληψη ανάληψης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*