Ομάδα αυτομόρφωσης

Περίληψη του κεφαλαίου 1

‘‘Η αυτοκρατορία’’

Σύμφωνα με τον Michael Hardt, η αυτοκρατορία είναι ένα καθεστώς απεριόριστης κυριαρχίας το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά σήμερα και οφείλει την εμφάνιση του στην παρακμή των κρατών-εθνών.

Η αυτοκρατορία είναι ένας αποκεντρωμένος και απεδαφικοποιητικός μηχανισμός απεριόριστης κυριαρχίας, σε αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό στον οποίο η διακυβέρνηση γίνεται μέσω της επιβολής ορίων.

Τα τέσσερα βασικά γνωρίσματα της αυτοκρατορικής κυριαρχίας είναι τα εξής:

1. Η ολότητα του χώρου.

2. Η αυτοπαρουσίαση της ως καθεστώς χωρίς χρονικά όρια.

3. Η επίδραση της σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνικής τάξης, η προσπάθεια αναδημιουργίας του κόσμου στον οποίο εγκαθίσταται και η άμεση κυριαρχία επί της ανθρώπινη φύσης.

4. Η ειρήνη ως παράδοξη αρετή της αυτοκρατορίας, αφού ο πόλεμος προϋποθέτει εξωτερικό εχθρό που στην περίπτωση της αυτοκρατορίας απουσιάζει.

Η αυτοκρατορία παρουσιάζεται ως ένα οριστικό “melting pot” και σε συνδυασμό με την απουσία του Ξένου ή του Άλλου οδηγεί στη δημιουργία ρευστών και υβριδικών ταυτοτήτων.

Στην αυτοκρατορία διαφαίνεται μια απροσδιόριστη πολλαπλότητα εξουσιών, η οποία μπορεί να διερευνηθεί με όρους μεικτής σύστασης στην οποία εμπεριέχονται οι τρεις θεμελιώδεις μορφές διακυβερνήσεις: η μοναρχία, η αριστοκρατία και η δημοκρατία.

Η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η θεωρία της μεικτής σύστασης συνίσταται στην αποκάλυψη του τι είναι οι διαφορετικές εξουσίες, πώς αυτές αλληλεπιδρούν και κυριαρχούν η μια επί της άλλης.

About Κατάληψη Ανάληψης 288 Articles
κατάληψη ανάληψης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*