Εκδηλώσεις

Dub/Reggae Καφενείο στην Ανάληψη

Dub-Reggae Καφενείο στην Ανάληψη.Τετάρτη 11/7 απο τις 21.00(21.00-02.00).

Πρόσβαση (ΜΜΜ)

732(στάση 9η Φορμίωνος),054,203,204,209,11-24ωρο(στάση Αγορά Βύρωνα,7 λεπτά με τα πόδια)

 

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ LIVE ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ

Αντιφασίστες και αντιφασίστριες από τις γειτονιές του Παγκρατίου και του Βύρωνα αποφασίσαμε στις 8/7 να πραγματοποιήσουμε στην πλατεία Βαρνάβα hiphop live με τη συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών που μένουν στις γειτονιές της Αθήνας. Οι μετανάστες αυτοί (κατά κύριο λόγο 2ης γενιάς) αποτελούν χρόνια τώρα το πιο υποτιμημένο κομμάτι των από κάτω που το εκμεταλλεύεται με τους χειρότερους όρους το ελληνικό κράτος και τα αφεντικά, βιώνοντας καθημερινά το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μέσα από αυτό το live θέλαμε να τους δοθεί το πάτημα να εκφραστούν και να ακουστούν μέσα από τη γλώσσα τους και μέσα από τα τραγούδια τους στέλνοντας ένα αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό μήνυμα στη γειτονιά.

Γιατί στην πλατεία Βαρνάβα

Η πλατεία Βαρνάβα αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα μέρη ανάπτυξης και κέρδους στις γειτονιές μας. Πολλά μαγαζιά έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια και η περιοχή συνεχώς ‘αναβαθμίζεται’ με όρους κεφαλαίου. Μια πλατεία άλλοτε γεμάτη ζωή πλέον χαρακτηρίζεται από τα μαγαζιά της και το Lifestyle που αυτά πλασάρουν για να ψαρέψουν πελατεία. Η ανάπλαση της πλατείας, στην ουσία η τσιμεντοποίηση της, που πραγματοποιήθηκε από το δήμο πριν λίγο καιρό ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση ‘αναβάθμισης’. Αναβάθμισή για τα κέρδη των αφεντικών, αναβάθμιση για την προσπάθεια κυριαρχίας του κράτους στο δημόσιο χώρο.

Το κράτος και το κεφάλαιο επιδιώκουν να επιβληθούν στο δημόσιο χώρο για να κάνουν εμπορευματική κάθε πτυχή του, για να μας πειθαρχήσουν και για να μας ελέγξουν. Στόχος τους είναι η απονέκρωση, γιατί για εμάς τέτοια είναι η εκμετάλλευση,για τα δικά τους συμφέροντα, των χώρων που αράζουμε και χτίζουμε τις καθημερινές μας στιγμές. Δικός μας στόχος έιναι να κρατάμε τους χώρους αυτούς ζωντανούς και να προσπαθούμε να τους απελευθερώνουμε. Μία τέτοια κίνηση ζωντάνιας θέλουμε να αποτελέσει και αυτό το live μας σπάζοντας την ήσυχη καθημερινότητα κέρδους των μαγαζατόρων στην περιοχή.

Γιατί αντιφασιστικό Live στην πλατεία Βαρνάβα

Τον τελευταίο καιρό οι φασίστες της Χ.Α. προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στη γειτονιά του Παγκρατιού μέσω των συνδικαλιστικών τους γραφείων. Εμείς απ’ τη μεριά μας δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παρουσία τους και την προσπάθεια τους να γειώσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία στις περιοχές μας. Η πλατεία Βαρνάβα βρίσκεται κοντά στα γραφεία των νεοναζί και ως εκτούτου το live μας θέλει να αποτελέσει ένα μήνυμα προς τους φασίστες πως δεν είναι ανεκτοί και πως δε θα τους δώσουμε ούτε σπιθαμή γης στις γειτονιές μας.

Επιπλεόν η πλατεία βρίσκεται κοντά σε μέρη που εργάζονται και μένουν μετανάστες (το παγκράτι ήταν ανέκαθεν πολυφυλετική γειτονιά). Το live αυτό θέλουμε να σπάσει μέσα από τη φωνή των ίδιων των μεταναστών το φόβο που σπέρνει το ελληνικό κράτος και τα τσιράκια του οι φασίστες. Να αποτελέσει μία φωνή ενάντια στα κέντρα κράτησης και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ελληνικού κράτους, ενάντια στα σύνορα και τους φράχτες, ενάντια στη βίαιη υποτίμηση της ζωής των μεταναστών, ενάντια στο ρατσιστικό οχετό των ελληνικών μίντια και μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και ενάντια στα ντόπια αφεντικά που εκμεταλλεύονται και απειλούν τους μετανάστες με συμπαραστάτες τους τα φασιστοειδή…

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ LIVE 8/7 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ

Κατάληψη Ανάληψης,

μουσική ομάδα “Μετροτρόμος”

 

 

 

 

 

Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στην Ανάληψη για τα ιατρικά έξοδα της συντρόφισσας Β.Μ. το Σάββατο 13/5 απο τις 14.00

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση-Μάριο Μορέττι: Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μια ιταλική υπόθεση(Εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ)

Βιβλιοπαρουσίαση-Μάριο Μορέττι: Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μια ιταλική υπόθεση από τις εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ: Παρασκευή 12 Μάη στις 20.00 στην κατάληψη της Ανάληψης στον Βύρωνα

*Θα προηγηθεί ολιγόλεπτη προβολή βίντεο γύρω απο την εξιστόρηση του βιβλιου

 

Πρόσβαση(ΜΜΜ)

Λεωφ.732(9η Φορμίωνος),203,204,054,209(Αγορά Βύρωνα,7 λεπτά με περπάτημα),Τρόλλευ 11-24ωρο (Αγορά Βύρωνα)

 

 

Αυτοδιαχειριζόμενη Ομάδα Βιβλιοθήκης »El viaje»/Los Solidarios (κινηματικό εκδοτικό εγχείρημα)

Απρίλιος 17, 2017


Μόσχα, Γενάρης του 1924. Η αρρώστια και ο θάνατος του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, το πάνδημο πένθος, η μεγαλειώδης κηδεία, η λυσσαλέα μάχη των Στάλιν και Τρότσκι για την ηγεσία του Κόμματος, τα παιχνίδια εξουσίας που παίχτηκαν πάνω από τη σορό του, και μια ομάδα επιστημόνων που αναλαμβάνουν -με κίνδυνο της ζωής τους- την ταρίχευση του ιστορικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η μυστική αστυνομία του Στάλιν παρακολουθεί τα πάντα στοιχειώνοντας τους σκοτεινούς διαδρόμους του μαυσωλείου.

Ο Ίλια Ζμπάρσκι, γιος ενός εκ των ταριχευτών, και αργότερα διευθυντής του βιοχημικού εργαστηρίου του μαυσωλείου, διηγείται μια επτασφράγιστη ιστορία δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του απλού λαού και της νομενκλατούρας, το δογματισμό, την καχυποψία, τις διώξεις, τις δίκες-παρωδία, και τον τρόμο του σταλινικού καθεστώτος.

«Η ιστορία του μαυσωλείου αντανακλά την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης. Αρχίζει ηρωικά με την ταρίχευση του Λένιν, επεκτείνεται ταριχεύοντας τους ηγέτες «αδελφών» κρατών, ενώ μετά την Περεστρόικα συντηρείται ταριχεύοντας νεόπλουτους Ρώσους μαφιόζους!»

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ

«Καταπληκτικό το επεισόδιο με την ταρίχευση του Χο Τσι Μινχ, μέσα τη ζούγκλα του Βιετνάμ!»

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ

Εκδόσεις «Σοφίτα»

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Mohamed A. Τρίτη 24/1 19.00,ΑΣΟΕΕ

Νίκη στην απεργία πείνας του Mohamed A. (από 13/12/16)

Κύκλος αυτομόρφωσης στην «Κοινωνία του Θεάματος» του Γκυ Ντεμπόρ

στην Κατάληψη της Ανάληψης

«Το θέαμα είναι η κατεξοχήν ιδεολογία, γιατί εκθέτει και εκδηλώνει, στην ολότητα του, την ουσία κάθε ιδεολογικού συστήματος: την εξαθλίωση, την καθυπόταξη και την άρνηση της πραγματικής ζωής».

«Η Κοινωνία του Θεάματος«, Γκυ Ντεμπόρ

Η Καταστασιακή Διεθνής αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ανάπτυξης του επαναστατικού κινήματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μέχρι τις αρχές αυτής του 1970. Το έργο του Γκυ Ντεμπόρ «Η Κοινωνία του Θεάματος» συνοψίζει με έναν συνεκτικό και πυκνό τρόπο τις θεωρητικές αναπτύξεις των καταστασιακών όχι από την πλευρά μιας αφηρημένης ιδεολογίας αλλά από την κριτική πλευρά του επαναστατικού μετασχηματισμού της καθημερινής ζωής και της ανατροπής της κοινωνίας του θεάματος, δηλ. του «κεφαλαίου που έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό συσσώρευσης ώστε να μετατρέπεται σε εικόνα» (ΚτΘ, Θέση 34).

 

kyklos12

Όπως γράφει ο Ζαν Πιέρ Βουαγιέ:

 

«Η μοναδική πραγματική χρήση της θεωρίας – σε αντίθεση με την απολογητική θεαματική χρήση της –  είναι η κριτική της θεωρίας. Η μοναδική χρήση κάθε σκέψης άξιας του ονόματός της είναι η κριτική της σκέψης. Η σκέψη έχει σκοπό να δώσει μια μορφή που να επιδέχεται άμεσα κριτική σε ό,τι υπάρχει, επομένως να δώσει μια τέτοια μορφή και στη σκέψη – που υπάρχει…».

   J.P Voyer: «Αναφορά στην κατάσταση των ψευδαισθήσεων στο κόμμα μας και σκέψεις πάνω στην αρχή του κόσμου»,

εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.

 

Κατά συνέπεια η πραγματική αξία της θεωρίας των καταστασιακών, εν προκειμένω της θεωρίας της κοινωνίας του θεάματος, είναι η κριτική της χρήση, η κριτική της οικειοποίηση στην πρακτική της επαναστατικής αμφισβήτησης του υπάρχοντος.

 

«Η κριτική θεωρία του θεάματος δεν είναι αληθής παρά μόνο δια της ενοποίησής της με το έμπρακτο ρεύμα της άρνησης στην κοινωνία, και αυτή η άρνηση, η επανάληψη της επαναστατικής ταξικής πάλης θα αποκτήσει συνείδηση του εαυτού της αναπτύσσοντας τη θεωρία του θεάματος, που είναι η θεωρία των πρακτικών συνθηκών της συγχρόνου καταπίεσης και αντίστροφα αποκαλύπτει το μυστικό αυτού που θα μπορούσε να είναι». ΚτΘ, Θέση 203.

Πρωτοβουλιακά λοιπόν ξεκινάμε έναν κύκλο αυτομόρφωσης με επίκεντρο την «Κοινωνία του Θεάματος» του Ντεμπόρ, που προφανώς τέμνεται με την κριτική ανάγνωση και των Χέγκελ, Μαρξ, Μπακούνιν, Φρόυντ και όλων όσων αποτελούν αναφορές της ίδιας της θεωρίας για το θέαμα. Παράλληλα θα θέλαμε να δούμε την καταστασιακή θεωρία και πρακτική ως γενικότερο ρεύμα. Το πρόγραμμα θα συγκεκριμενοποιείται στην πορεία και θα επικοινωνείται διαδικτυακά.

Προφανώς στην διαδικασία αυτομόρφωσης ζητούμενη είναι η ουσιαστική συμμετοχή όλων. Θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να είμαστε «θεατές» σε μια ανάγνωση της «Κοινωνίας του Θεάματος«! Δεν υπάρχουν ειδικοί «καταστασιολόγοι». Το κίνητρο είναι η συλλογική ανάπτυξη, με τρόπο συστηματικό και ισότιμο, μιας κριτικής γνώσης για πρακτική επαναστατική χρήση.

Σεπτέμβριος 27, 2016

7

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Σε εβδομαδιαία επανάληψη:

*το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό

  • δευτέρα:
  • τριτη:
  • τετάρτη:
  • 21.00-02.00 Αυτοδιαχειριζόμενα θεματικά (αυτόνομα)καφενεία
  • πέμπτη:
  • 19.00-21.00 Άνοιγμα αυτοδιαχειριζόμενης βιβλιοήκης ''El Viaje'' 20.00-21.00 Μαθήμα Χορογυμναστικής.
  • παρασκευή:
  • σάββατο:
  • κυριακή: