Εκδηλώσεις

Ρεμπέτικο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στην Ανάληψη για τα ιατρικά έξοδα της συντρόφισσας Β.Μ. το Σάββατο 13/5 απο τις 14.00

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση-Μάριο Μορέττι: Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μια ιταλική υπόθεση(Εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ)

Βιβλιοπαρουσίαση-Μάριο Μορέττι: Ερυθρές Ταξιαρχίες-Μια ιταλική υπόθεση από τις εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ: Παρασκευή 12 Μάη στις 20.00 στην κατάληψη της Ανάληψης στον Βύρωνα

*Θα προηγηθεί ολιγόλεπτη προβολή βίντεο γύρω απο την εξιστόρηση του βιβλιου

 

Πρόσβαση(ΜΜΜ)

Λεωφ.732(9η Φορμίωνος),203,204,054,209(Αγορά Βύρωνα,7 λεπτά με περπάτημα),Τρόλλευ 11-24ωρο (Αγορά Βύρωνα)

 

 

Αυτοδιαχειριζόμενη Ομάδα Βιβλιοθήκης »El viaje»/Los Solidarios (κινηματικό εκδοτικό εγχείρημα)

Απρίλιος 17, 2017


Μόσχα, Γενάρης του 1924. Η αρρώστια και ο θάνατος του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, το πάνδημο πένθος, η μεγαλειώδης κηδεία, η λυσσαλέα μάχη των Στάλιν και Τρότσκι για την ηγεσία του Κόμματος, τα παιχνίδια εξουσίας που παίχτηκαν πάνω από τη σορό του, και μια ομάδα επιστημόνων που αναλαμβάνουν -με κίνδυνο της ζωής τους- την ταρίχευση του ιστορικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η μυστική αστυνομία του Στάλιν παρακολουθεί τα πάντα στοιχειώνοντας τους σκοτεινούς διαδρόμους του μαυσωλείου.

Ο Ίλια Ζμπάρσκι, γιος ενός εκ των ταριχευτών, και αργότερα διευθυντής του βιοχημικού εργαστηρίου του μαυσωλείου, διηγείται μια επτασφράγιστη ιστορία δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του απλού λαού και της νομενκλατούρας, το δογματισμό, την καχυποψία, τις διώξεις, τις δίκες-παρωδία, και τον τρόμο του σταλινικού καθεστώτος.

«Η ιστορία του μαυσωλείου αντανακλά την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης. Αρχίζει ηρωικά με την ταρίχευση του Λένιν, επεκτείνεται ταριχεύοντας τους ηγέτες «αδελφών» κρατών, ενώ μετά την Περεστρόικα συντηρείται ταριχεύοντας νεόπλουτους Ρώσους μαφιόζους!»

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ

«Καταπληκτικό το επεισόδιο με την ταρίχευση του Χο Τσι Μινχ, μέσα τη ζούγκλα του Βιετνάμ!»

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ

Εκδόσεις «Σοφίτα»

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Mohamed A. Τρίτη 24/1 19.00,ΑΣΟΕΕ

Νίκη στην απεργία πείνας του Mohamed A. (από 13/12/16)

Κύκλος αυτομόρφωσης στην «Κοινωνία του Θεάματος» του Γκυ Ντεμπόρ

στην Κατάληψη της Ανάληψης

«Το θέαμα είναι η κατεξοχήν ιδεολογία, γιατί εκθέτει και εκδηλώνει, στην ολότητα του, την ουσία κάθε ιδεολογικού συστήματος: την εξαθλίωση, την καθυπόταξη και την άρνηση της πραγματικής ζωής».

«Η Κοινωνία του Θεάματος«, Γκυ Ντεμπόρ

Η Καταστασιακή Διεθνής αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ανάπτυξης του επαναστατικού κινήματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και μέχρι τις αρχές αυτής του 1970. Το έργο του Γκυ Ντεμπόρ «Η Κοινωνία του Θεάματος» συνοψίζει με έναν συνεκτικό και πυκνό τρόπο τις θεωρητικές αναπτύξεις των καταστασιακών όχι από την πλευρά μιας αφηρημένης ιδεολογίας αλλά από την κριτική πλευρά του επαναστατικού μετασχηματισμού της καθημερινής ζωής και της ανατροπής της κοινωνίας του θεάματος, δηλ. του «κεφαλαίου που έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό συσσώρευσης ώστε να μετατρέπεται σε εικόνα» (ΚτΘ, Θέση 34).

 

kyklos12

Όπως γράφει ο Ζαν Πιέρ Βουαγιέ:

 

«Η μοναδική πραγματική χρήση της θεωρίας – σε αντίθεση με την απολογητική θεαματική χρήση της –  είναι η κριτική της θεωρίας. Η μοναδική χρήση κάθε σκέψης άξιας του ονόματός της είναι η κριτική της σκέψης. Η σκέψη έχει σκοπό να δώσει μια μορφή που να επιδέχεται άμεσα κριτική σε ό,τι υπάρχει, επομένως να δώσει μια τέτοια μορφή και στη σκέψη – που υπάρχει…».

   J.P Voyer: «Αναφορά στην κατάσταση των ψευδαισθήσεων στο κόμμα μας και σκέψεις πάνω στην αρχή του κόσμου»,

εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος.

 

Κατά συνέπεια η πραγματική αξία της θεωρίας των καταστασιακών, εν προκειμένω της θεωρίας της κοινωνίας του θεάματος, είναι η κριτική της χρήση, η κριτική της οικειοποίηση στην πρακτική της επαναστατικής αμφισβήτησης του υπάρχοντος.

 

«Η κριτική θεωρία του θεάματος δεν είναι αληθής παρά μόνο δια της ενοποίησής της με το έμπρακτο ρεύμα της άρνησης στην κοινωνία, και αυτή η άρνηση, η επανάληψη της επαναστατικής ταξικής πάλης θα αποκτήσει συνείδηση του εαυτού της αναπτύσσοντας τη θεωρία του θεάματος, που είναι η θεωρία των πρακτικών συνθηκών της συγχρόνου καταπίεσης και αντίστροφα αποκαλύπτει το μυστικό αυτού που θα μπορούσε να είναι». ΚτΘ, Θέση 203.

Πρωτοβουλιακά λοιπόν ξεκινάμε έναν κύκλο αυτομόρφωσης με επίκεντρο την «Κοινωνία του Θεάματος» του Ντεμπόρ, που προφανώς τέμνεται με την κριτική ανάγνωση και των Χέγκελ, Μαρξ, Μπακούνιν, Φρόυντ και όλων όσων αποτελούν αναφορές της ίδιας της θεωρίας για το θέαμα. Παράλληλα θα θέλαμε να δούμε την καταστασιακή θεωρία και πρακτική ως γενικότερο ρεύμα. Το πρόγραμμα θα συγκεκριμενοποιείται στην πορεία και θα επικοινωνείται διαδικτυακά.

Προφανώς στην διαδικασία αυτομόρφωσης ζητούμενη είναι η ουσιαστική συμμετοχή όλων. Θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο να είμαστε «θεατές» σε μια ανάγνωση της «Κοινωνίας του Θεάματος«! Δεν υπάρχουν ειδικοί «καταστασιολόγοι». Το κίνητρο είναι η συλλογική ανάπτυξη, με τρόπο συστηματικό και ισότιμο, μιας κριτικής γνώσης για πρακτική επαναστατική χρήση.

Σεπτέμβριος 27, 2016

7

Ιούνιος 7, 2016

gallia copy

Μάιος 30, 2016

13239166_243445719356204_8347282291286313572_n

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Σε εβδομαδιαία επανάληψη:

*το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό

  • δευτέρα:
  • τριτη:
  • τετάρτη:
  • 21.00-02.00 Αυτοδιαχειριζόμενα θεματικά (αυτόνομα)καφενεία
  • πέμπτη:
  • 19.00-21.00 Άνοιγμα αυτοδιαχειριζόμενης βιβλιοήκης ''El Viaje'' 20.00-21.00 Μαθήμα Χορογυμναστικής.
  • παρασκευή:
  • σάββατο:
  • κυριακή: