Μάρτιος 15, 2018

Προβολές και συλλογικές αναγνώσεις

Θεματική: Έλεγχος, πειθάρχηση, βιοπολιτική ζωή και ολοκληρωτισμός

 

Από την Τετάρτη 21/3, ξεκινάμε κύκλους αυτομόρφωσης σχετικούς με τα σύγχρονα μοντέλα κυριαρχίας, με αφορμή τις αλλαγές που βιώνουμε γύρω μας. Ηλεκτρονικά εισιτήρια, ταυτότητες με μικροτσίπ, πανοπτικός έλεγχος των πόλεων, τηλεματικά συστήματα πειθάρχησης, μηχανικοί ανθρωποφύλακες, βιοπολιτική ρύθμιση της ζωής, συνθέτουν την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που παραπέμπει στα δυστοπικά τοπία των κινηματογραφικών κόσμων. Μέσα από προβολές, αναγνώσεις και συζητήσεις θα ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς γύρω από αυτά τα ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα περιβάλλοντα ανελευθερίας τα οποία βιώνουμε. Επιλέξαμε τον συνδιασμό προβολής και διαβάσματος καθώς δεν είμαστε όλοι/ες εξεικειωμένοι/ες με την παραπάνω ορολογία, καθώς επίσης και γιατί θεωρούμε ότι η τέχνη μας προσφέρει άφθονα παραδείγματα αντιστοιχίας με τις ακαδημαϊκές εργασίες/απόψεις. Μετά το τέλος των προβολών προτείνουμε να γίνεται και μια συζήτηση (όποτε αυτό είναι εφικτό), γύρω από τις ταινίες που παρακολουθήσαμε. Η συζήτηση της βιβλιογραφίας αρχικά θα γίνεται κάθε δεύτερη Τετάρτη ώστε να έχουμε τον κατάλληλο χρόνο για την προετοιμάσια της. Στον πρώτο κύκλο του διαβάσματος (έναρξη 28/3) μελετάμε το έντυπο “Η γέννηση της βιοπολιτικής ζωής” το οποίο εκδόθηκε το 2001 από το “Βιοπολιτικό εργαστήρι”. Το έντυπο -όπως αναφέρει στην περιγραφή του- διαπραγματεύεται έννοιες της «νέας πολιτικής επιστήμης» όπως τι σημαίνει Αυτοκρατορία, βιοπολιτική, πεδίο βιοεξουσίας, ποιά η σημασία της διαφάνειας και της αθεατότητας, και αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια αποσαφήνισης των παραπάνω εννοιών “με την επιθυμία να αποτελέσει την αρχή μιας ευρύτερης κριτικής και συζήτησης τόσο σχετικά με τα σύγχρονα μοντέλα εκμετάλλευσης και κυριαρχίας, όσο και με τις μορφές αντίστασης σ’αυτές.” Στον επόμενο κύκλο θα μελετήσουμε το έργο της Χάνα Άρεντ “Το ολοκληρωτικό σύστημα”. Σε σχέση με τις προβολές, αυτές ξεκινάνε στις 21/3 με την ταινία “Alphaville”, και συνεχίζονται στις 4/4 με το “Dark City”. Κατά τη διάρκεια του κύκλου θα ανακοινώσουμε και το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Ο “Σκάι” δεν ήρθε για αναδάσωση ήρθε για την καταστολή

Τις τελευταίες μέρες είχαμε ενημερωθεί από κατοίκους της γειτονιάς μας ότι συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού “Σκάι” τράβαγε εξωτερικά πλάνα από την κατάληψη της Ανάληψης, στο πλαίσιο ακόμα ενός από τα γνωστά του αναρχοφοβικά “ρεπορτάζ”. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος του, ρωτούσε τους περίοικους την γνώμη τους για την κατάληψη και για το αν είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία μας, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να προβάλει με διάφορα κόψε-ράψε μια εικόνα γκετοποίησης. Όπως μάθαμε ο “Σκάι” έφαγε πόρτα από την γειτονιά, πράγμα που αποδεικνύεται και από το τελικό αποτέλεσμα του “ρεπορτάζ”, καθώς αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή να παρουσιάζονται μια σειρά απόψεων για το ζήτημα, προβάλει από μια γειτονιά που ζουν χιλιάδες, μία μόνο μαρτυρία και αυτή καφενειακού τύπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και την ώρα που το τηλεοπτικό συνεργείο βρισκόταν στο πάρκο υπήρχε κόσμος, δεν μπόρεσε να έχει μέσα από αυτό μια δεύτερη μαρτυρία εναντίον μας.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι αν και στο εν λόγω κατά παραγγελία “ρεπορτάζ” της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ο νεοφιλελές δημοσιογράφος Μιχαλης Τεζάρης “αποκαλύπτει” την φοβερή και τρομερή πράξη ανομίας (την ανύψωση της σημαίας με το άλφα σε κύκλο στα ιστία του πάρκου), ξεχνάει να “αποκαλύψει” τις καταπατήσεις των δημοτικών παραγόντων μέσα σε αυτό. Ξεχνάει να αναφέρει ότι το πάρκο σήμερα είναι βιώσιμο λόγω του ότι συνδέσαμε το νερό το οποίο η δημοτική αρχή Χαρδαλιά είχε κόψει τσιμεντώνοντας τις σωληνώσεις, αδιαφορώντας τόσο για τα παιδιά που παίζουν στο πάρκο, όσο και για όσους ακόμα συχνάζουν σε αυτό. Ξεχνάει να αναφέρει τις επισκευές στον φωτισμό που κάναμε για να μπορεί ο κόσμος να κάθεται και τις απογευματινές ώρες στην παιδική χαρά, καθώς αποχωρούσε μόλις σκοτείνιαζε. Ξεχνάει ν’ αναφέρει τις επισκευές στην κουζίνα, το τζάκι, τα ψυγεία, την οροφή, τα μπαλκόνια και τις τουαλέτες του αναψυκτηρίου με χρήματα τα οποία καμμία δημοτική αρχή ή ιδιώτης θα επένδυε ποτέ, καθώς ο εξοπλισμός είναι παλιός και προβληματικός, και αν αυτά τα τρία χρόνια δεν τον συντηρούσαμε εμείς αυτός θα ήταν εντελώς για πέταμα (σ.σ απόδειξη το εγκαταλελλειμμένο αναψυκτήριο της περιοχής του Κουταλά). Οι επισκευές αυτές ενημερώνουμε ότι έγιναν με χρήματα που προήλθαν τις πρώτες μέρες της κατάληψης από δικά μας έξοδα και από οικονομική ενίσχυση κόσμου της γειτονιάς, ενώ στη συνέχεια από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εκδηλώσεις που κάναμε (συναυλίες, γλέντια, μουσικά καφενεία κ.α). Ξεχνάει τέλος ν’ αναφέρει τον καλλωπισμό της πρόσοψης του αναψυκτηρίου,και την ανακατασκευή του.

Αντίθετα παίρνει εικόνες που δημοσιεύσαμε από το εγκαταλελλειμμένο αναψυκτήριο τη μέρα που έγινε η κατάληψή του (3-10-2014) και τις παρουσιάζει ως σημερινές, πράγμα που έρχεται να προστεθεί σε όλο το πακέτο δημοσιογραφικής αλητείας που παρουσιάζεται. Η αστειότητα του πράγματος φαίνεται και στο ό,τι ενώ στα πρώτα πλάνα η πρόσοψη του αναψυκτηρίου είναι βαμμένη και με graffiti στους τοίχους, στα πλάνα που μιλάει για την υποτιθέμενη λεηλασία αυτό είναι διαφορετικό, καθώς παίζουν εικόνες του χώρου προ τριετίας, όταν ήταν παρατημένος και εγκαταλελλειμμένος. Τόσο βιαστικά και τόσο χοντροκομμένα “ρεπορτάζ” θεωρούμε ότι παρουσιάζονται μόνο για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην γειτονιά και ν’ ανοίξουν το δρόμο της καταστολής. Εκεί που δεν μπόρεσαν τα μικρά παπαγαλάκια, προσπαθούν τώρα τα μεγάλα. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι το εν λόγω καθεστωτικό μέσο έρχεται να συνεχίσει τη δουλειά της τοπικής εφημερίδας “Επικοινωνία Βύρωνα – Καισαριανής”, η οποία όπως είχαμε αναφέρει σε ανακοίνωσή μας πουλούσε εκδούλεψη σε τοπικούς παράγοντες, με τα δημοσίευματά της για την κατάληψη της Ανάληψης. Δημοσιεύματα τα οποία μετά το κείμενό μας προσπάθησε πανικόβλητη να μαζέψει σε ανακοίνωση – απάντησή της προς την συλλογικότητά μας.

Αλλά γιατί τώρα;

Η εμφάνιση του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού στη γειτονιά και το “timing” της γνωρίζουμε ότι δεν είναι τυχαία. Η στοχοποίησή μας έχει να κάνει με τα αναπτυξιακά σχέδια των αφεντικών στα πάρκα τις πλατείες και γενικότερα τους ελεύθερους χώρους. Έχει να κάνει επίσης και με τη ροπή συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με πρόφαση το “μακεδονικό” και τα “ελληλοτουρκικά”. Ο Σύριζα σήμερα, και εν όψει προεκλογικής χρονιάς, έρχεται να ικανοποιήσει από τη μία τα συντηρητικά ανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας, ενώ από την άλλη ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει προς τη βάση του εθνικού κορμού που τον στήριξε το προηγούμενο διάστημα (ΑΝΕΛ, εκκλησία, σώματα ασφαλείας κλπ). Προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζει εκτεταμένες κατασταλτικές επιχειρήσεις προς τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, στέκια και καταλήψεις. Παράλληλα με αυτό συνεχίζει και την εκτεταμένη καθημερινή καταστολή μας με τη συνεχιζόμενη υποτίμησή μας. Οι αλχημίες κράτους και κεφαλαίου δεν τελειώνουν στα μνημόνια, αυτό ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων μας περιμένει. Στρατιωτικοποιημένες και πλήρως ελεγχόμενες ζώνες για τους απόκληρους, και ξύλο από τους μπάτσους σε όποιον τολμάει να αντιδράσει απέναντι στα οικονομικά σχέδια είτε των δημόσιων είτε των ιδιωτικών μαφιόζων.

Οι σημερινοί αριστεροί διαχειριστές του κράτους έρχονται σαν ένα κόμμα “μουσολινικού τύπου” να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μικροαστών και νοικοκυραίων. Μετά την ανακατανομή του πλούτου, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης όλη την προηγούμενη περίοδο, όσοι επιβίωσαν από αυτή ζητάνε εγγυήσεις. Τα παλιά μοντέλα κυριαρχίας δεν έχουν την φερεγγυότητα για το μικροαστικό συνοθύλευμα που έχει το φασιστοαριστερό μόρφωμα του Σύριζα, το οποίο ακόμα είναι άφθαρτο, και το οποίο λόγω του περάσματός τους από τα μαρξιστικά θρανία, γνωρίζει πολύ καλά πως μπορεί να σερβίρει μια μικρή δόση προοδευτικής διαχείρισης με ένα τεράστιο ποσοστό ολοκληρωτισμού. Όταν αυτό δεν το πετυχαίνει με τα επικοινωνιακά του μέσα έρχονται οι παλιές, κλασικές συνταγές, και αγαπημένες των ακροδεξιών μορφωμάτων, αυτές των γκλοπ, χημικών, φυλακίσεων. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων γίνονται με πρωτοφανή ένταση για τα εγχώρια δεδομένα, και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης. Στον αριθμό των εκκενώσεων από την Τρίτη 12/3 προστίθενται αυτές της Ζαΐμη 11 και GARE (2η φορά) στα Εξάρχεια και της Ματρόζου 45 στο Κουκάκι. Δύναμη και κουράγιο σύντροφοι/ισσες. Τίποτα δεν τέλειωσε.

Σχετικά με την Κατάληψη της Ανάληψης

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που πέρασε της Αντιφασιστικής – Αντιεθνικιστικής μηχανοκίνητης πορείας του Σαββάτου 3/2, που πραγματοποιήθηκε από 70-80 συντρόφους/ισσες από τα ανατολικά της Αθήνας στις γειτονιές του Βύρωνα, Καισαριανής, Ιλισσίων, Ζωγράφου και Παγκρατίου, εν όψει της φασιστοσύναξης των Ιμίων και του εθνικοπατριωτικού συλλαλητηρίου του Συντάγματος για το Μακεδονικό, διάφοροι εθνικοπατριώτες, από φασίστες έως νεοφιλελέδες, ζητάνε με ηλεκτρονικά σχόλιά τους σε ηλεκτρονικά γκρουπ που αφορούν τον δήμο Βύρωνα, την εκκένωση του κτιρίου. Δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός της αναφοράς της σημαίας ούτε το πότε αυτό γίνεται γνωστό. Η σημαία που έχουμε αναρτήσει που για εμάς συμβολίζει τον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση και την ελευθερία, έχει ανέβει στο ιστίο την ημέρα των εκδηλώσεων για τα τρία χρόνια της κατάληψης, δηλαδή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Ξαφνικά, κάποιος Γ.Δ. που δηλώνει ότι μένει δίπλα στο πάρκο (;) την “ανακαλύπτει” στις 4/3, έναν μήνα μετά την αντιφασιστική περιφρούρηση της Ανάληψης το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου, και ζητάει την απομάκρυνσή μας. Τρείς μέρες μετά εμφανίζεται ο “Σκάι” με το αναρχοβοφικό ρεπορτάζ του.

Εκείνο το διήμερο του Φεβρουαρίου θυμίζουμε ότι οι γειτονιές μας, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Αττικής, ήταν εχθρικό για τους φασίστες. Σ’ ό,τι αφορά την Ανάληψη 50 με 60 αντιφασίστες/-τριες, περιφρουρούσαν το πάρκο από πιθανή επίθεση φασιστών και το είχαν μετατρέψει σ’ ένα αντιφασιστικό προπύργειο για την περιοχή του πάνω Βύρωνα που οι φασίστες δεν τολμούσαν ούτε καν να το σκεφτούν να έρθουν. Την ίδια ώρα κι άλλοι σύντροφοι/ισσες περιφρουρούσαν τους δρόμους και τα υπόλοιπα στέκια των γειτονιών μας, δείχνωντας ότι οι γειτονιές μας είναι αντιφασιστικές ζώνες. Αυτό που μας εντυπωσίασε και μας συγκίνησε πραγματικά ήταν η προσέλευση κόσμου της γειτονιάς. ο οποίος ήρθε αυθόρμητα από μόνος του να δηλώσει παρών στον αντιφασιστικό αγώνα, χωρίς να μας ξέρει και ποτέ να έχουμε συναντηθεί μαζί του. Κυριολεκτικά, και χωρίς ίχνος υπερβολής κόσμος εκείνη τη μέρα, όσο πλησίαζε η ώρα του συλαλλητηρίου, συνέρρεε όλο και περισσότερο στο πάρκο και παρακαλούσε σχεδόν να μας επισκεφτούν οι φασίστες, ώστε να περάσουμε από πάνω τους. Δεν το έχουμε ξαναζήσει όλα αυτά τα χρόνια στις γειτονιές μας. Το καταγράφουμε, το μοιραζόμαστε και το αντιλαμβανόμαστε ως νίκη των αγώνων που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια από το ευρύτερο κίνημα στις γειτονιές και έχουν πραγματικά ριζώσει. Αυτό ήταν που πραγματικά ενόχλησε τους εθνικοπατριώτες του Βύρωνα, και όχι η σημαία ή η κατάληψη. Επίσης αναφέρουμε ότι όσο κι αν διαφωνούσαμε με το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, η παρουσία μας στο πάρκο δεν εμπόδισε κανέναν/καμμία που κρατούσε ελληνική σημαία να περάσει είτε μέσα είτε γύρω από αυτό ούτε απειλήσαμε κανέναν, σωματικά ή λεκτικά, που πήγαινε ή γυρνούσε από αυτό, όσο και αν είμασταν αντίθετοι/ες με το περιεχόμενό του. Αντίθετα όμως η περιφρούρηση του πάρκου περικύκλωσε συνολικά τρία άτομα της αστυνομίας τα οποία παρακολουθούσαν το πάρκο και τα έδιωξε χωρίς να ασκηθει βία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι χαφιέδες και οι ρουφιάνοι στην γειτονιά του Βύρωνα είναι ανεπιθύμητοι (κίνηση η οποία πιστεύουμε ότι πραγματικά ενόχλησε το τοπικό ΑΤ, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα).

Γνωρίζουμε λοιπόν, πολύ καλά ότι αυτός ο συρφετός μόνο για το πάρκο δεν νοιάζεται ή για το αναψυκτήριο. Αν ενδιαφέρονταν όλοι αυτοί οι “καναπεδάκηδες” που δηλώνουν κάτοικοι Βύρωνα στα προφίλ τους (4-5 άτομα δηλ) για τον χώρο που σήμερα εμείς έχουμε δώσει ζωή, θα σηκώνονταν από τα πληκτρολόγια και θα βοήθαγαν στις εργασίες είτε του χώρου, είτε στην συντήρηση του πάρκου. Αυτό δεν το έκαναν ούτε όσο ήταν εγκαταλελλειμμένος ο χώρος, ούτε και θα το κάνουν ποτέ γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει.Τους ενδιαφέρει μόνο η ιδεολογική ισοπέδωσή μας, αλλά δεν θα τους κάνουμε την χάρη.

Και γιατί ο “Σκάι”;

Σχετικά και ειδικά τώρα με τον “Σκάι” και την αγωνία του για τον Βύρωνα, θυμίζουμε ότι η παρουσία του εδώ δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το παρελθόν του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού σε σχέση με την γειτονιά του Βύρωνα και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Ο σταθμός που προβάλλει την οικολογία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και θέλει το φυσικό περιβάλλον έρμαιο των επιχειρήσεων (βλπ ΣΠΑΥ-Υμηττός), έχει κολλητιλίκια με τα στελέχη της τοπικής ΝΔ, και ειδικότερα με τον πρώην δήμαρχο Ν.Χαρδαλιά και τον περίγυρό του. Ο Ν.Χαρδαλιάς μετά από ένα διάστημα “τυχαίας” απουσίας του, εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο σε πρόσφατη εκδήλωση της τοπικής Ν.Δ. να χαιρετάει τα μέλη και στελέχη. Ο εν λόγω πρώην δήμαρχος μετά τη χλιδάτη ζωή που πέρασε διαχειριζόμενος τεράστια ποσά επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση της Ν.Δ, τα οποία κατέληξαν σε υπερκοστολογίσεις έργων, χρυσοφόρες εργολαβίες (ενδεικτικά αναφέρουμε την τσιμεντοποίηση της γειτονιάς του Καρέα, τις συχνές ασφαλτοστρώσεις με τις “έντεχνες” κακοτεχνίες για να ξαναγίνονται τα έργα, προεκλογικές fast track εργολαβίες για έργα βιτρίνας που έμεναν στη μέση ή αποδείχτηκαν ελλατωματικά όπως το βιοκλιματικό σχολείο του Καρέα και το δημοτικό κολυμβητήριο κλπ κλπ), σήμερα μαθαίνουμε ότι είναι ο επιχειρηματίας που κρύβεται πίσω από εταιρεία fitness, η οποία απορούμε μεταξύ άλλων που βρήκε τα χρήματα για την επιβίωσή της, και την γιγαντιαία ανά 15νθήμερο σχεδόν καμπάνια της, για τις υπερπροσφορές άθλησης που διαφημίζει, την ώρα που η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και την ώρα που τα ποσά για το τύπωμα πολύχρωμων αφισών και η πρόσληψη συνεργείου για τις αφισοκολλήσεις είναι τεράστια για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Και αν ο εν λόγω πρώην δήμαρχος τώρα το έχει ρίξει στις επιχειρήσεις, οι πολιτικοί μηχανισμοί που έστησε τα προηγούμενα χρόνια είναι εν ενεργεία, και αυτοί σήμερα πιέζουν για την εξαφάνισή μας. Ό λόγος προφανώς και δεν είναι η κατάληψη ενός δημόσιου χώρου, αυτή είναι μόνο η πρόφαση, ο λόγος είναι το ακροδεξιό ιδεολόγημα που θέλει κάθε φωνή ελευθερίας να καταπνίγεται και να σωπαίνει. Μέσα στις μεταμορφώσεις του χαμαιλέοντα των μηχανισμών της δεξιάς, ανακαλύπτουμε σε τοπικό επίπεδο τον πρώην συνεργάτη του Ν.Χαρδαλιά Μ.Μπαντή, ο οποίος αν και δεν έχει μέχρι στιγμής την επίσημη στήριξη της Ν.Δ, συνεργάζεται μια χαρά σε θέματα καταστολής με τον ομοϊδεάτη του, εκπρόσωπο της “λαϊκής” δεξιάς στη γειτονιά μας, Χρ. Γώγο. Για τον ρόλο και των δύο προαναφερθέντων ακροδεξιών έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα κείμενά μας.

Το σκηνικό συμπληρώνει ο τρίτος της παρέας Γρ. Κατωπόδης, ο οποίος προσπαθώντας να ρετουσάρει την συνεργασία με τα ακροδεξιά τοπικά μορφώματα, ισχυρίζεται ότι λόγω συσχετισμών στο Δ.Σ. αναγκάζεται να συνεργαστεί μαζί τους και το παρουσιάζει σαν μια προοδευτική κατεύθυνση! Ο νυν δήμαρχος στις δηλώσεις του στο Σκάι πετάει το μπαλάκι στην κεντρική εξουσία για την εκκένωση της κατάληψης, λέγοντας ότι μετά την πρόσφατη παρέμβαση στο Δ.Σ. για το θέμα αυτό, φοβάται “την σπίθα που θ’ ανάψει στη γειτονιά”.

Ωστόσο, η σπίθα έχει ανάψει στις γειτονιές μας εδώ και χρόνια με τους αγώνες που έχουν ανοιχτεί από το τοπικό αυτοοργανωμένο κίνημα. Επανασυνδέσεις κομμένων ρευμάτων, κουζίνες της πραγματικής αλληλεγγύης, αγώνες για τις ελεύθερες μετακινήσεις, αντιφασιστικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα με αντιεμπορευματικούς όρους δίνοντας ζωή σε δημόσιους χώρους (παιδικά δρώμενα, θέατρα, προβολές, αθλήματα, συναυλίες κ.α.).

Ως κομμάτι των ζωντανών αυτών κυττάρων που δημιουργούν ελευθεριακές συνθήκες ζωής και όχι επιβίωσης θέλουν να μας απομονώσουν καταστέλλοντάς μας. Από τη θέση μάχης που έχουμε πάρει ενάντια στην κοινωνία του κανιβαλλισμού και της ανελευθερίας θα υπερασπιστούμε τα ιδανικά και τις αξίες μας με όποιο τρόπο κρίνουμε απαραίτητο.

Το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος και μόνο αυτό.

Να θυμάστε…

Όποιος σπέρνει ανέμους

θερίζει θύελλες

Κατάληψη Ανάληψης

ο νεοναζί του Αθηναϊκού

Tο εθνικό συμφέρον είναι το συμφέρον των αφεντικών, μόνο συμφέρον μας η κοινωνική χειραφέτηση

Από τα μνημόνια της εθνοσωτηρίας στα συλλαλητήρια του εθνικού συμφέροντος, και από τη συνθήκη της υποτίμησής μας σ’ αυτήν του αφανισμού μας. Γιατί τι άλλο μπορεί να ζητάει όλος αυτός ο εθνικοπατριωτικός συφερτός που συμμετέχει στα συλλαλητήρια για το “Μακεδονικό”, πέρα από το να προσφέρει μια νέα διέξοδο στο κεφάλαιο; Μια μάζα χριστιανοταλιμπάν, αρχαιόπληκτων, ανιστόρητων, ρασοφόρων σκοταδιστών και χουντικών, που φτάνουν στο σημείο να ζητάνε ιδεοληπτικά από το στρατό να εγγυηθεί την “εθνική κυριαρχία”. Αυτός ο πολεμοχαρής συφερτός του εθνικού κορμού το μόνο που συνεπάγεται είναι η συσπείρωση των συντηρητικών, ακροδεξιών και νεοναζί, σ’ έναν νέο πόλο, έτοιμο να προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες του στους καπιταλιστές, στον νέο κύκλο επίθεσης που ετοιμάζουν εναντίον μας.

Όπως μας θυμίζει ο Π.Κροπότκιν: “Η μελέτη των αγώνων του παρελθόντος, αποτελεί το καλύτερο μάθημα για τους αγωνιστές του αύριο”, και σ’ αυτήν την μελέτη εύκολα διαπιστώνουμε ότι η εθνική αφήγηση είναι γεμάτη από “σωτηρίες” και “συμφέροντα” ανεξαρτήτως εποχής, με την κατάληξη να είναι πάντα η ίδια για τους καταπιεσμένους. Οι κάθε είδους εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί το μόνο που παράγουν για εμάς είναι εκδιώξεις, βουνά πτωμάτων και μαζικούς τάφους, με τους κεφαλαιοκράτες να ορμάνε σαν γύπες πάνω στην καμμένη γη, για να ανοίξουν τις νέες μπίζνες ανοικοδόμησής. Η ρητορική, λοιπόν, “περί εθνικού συμφέροντος” που προωθούν οι διάφοροι εθνικοπατριώτες από αυτούς της ακροδεξιάς έως αυτούς της αριστεράς, δεν είναι παρά η καύσιμη ύλη στην μηχανή των αφεντικών, που τους επιτρέπει να παγιώνουν το καθεστώς συναίνεσης απέναντι στις οικονομικές πολιτικές του αφανισμού μας. Από αυτό το σύμπλεγμα δεν μπορούν να λείπουν και οι αριστεροί διαχειριστές του κράτους, οι οποίοι όχι μόνο έχουν ξεπλύνει ιστορικά τους φασιστικούς μηχανισμούς του, αλλά σήμερα είναι και συνεργάτες τους. Οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν μεταξύ τους σε αυτή τη φάση, θα γεφυρωθούν και πάλι μόλις οι γεωστρατηγικές διακρατικές συμφωνίες καλύψουν τα επεκτατικά σχέδια του ελληνικού κράτους.

Τα περί “εθνικής ομοψυχίας” και “εθνικού συμφέροντος” λοιπόν, δεν θα έπρεπε να μας αφορούν, καθώς το μόνο που παράγουν είναι το καθεστώς κοινωνικής ειρήνης με τ’ αφεντικά, και συνακόλουθα άστεγους στα πάρκα, ουρές πεινασμένων στα δημοτικά σισσίτια, κόσμο γεμάτο άγχος και αγωνία από την επισφάλεια και τις απλήρωτες εργατοώρες από τους “ομοεθνής” του εργοδότες, και ένα σωρό καθημερινές ιστορίες “ελληνικής” ψύχωσης. Το ερώτημα γύρω από την ονοματολογία της όποιας χώρας -και τα όρια των συνόρων της- έχει την απάντηση για εμάς: Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους. Παράλληλα έχει και την απάντηση που δίνει καθημερινά ο κόσμος του αγώνα μέσα από τη δημιουργία σχέσεων, δομών και κοινοτήτων, όπου αντεπιτίθονται σ’ αυτή την συνθήκη. Εδάφη όπου έχουν στοχοποιηθεί ακριβώς γιατί αποτελλούν σήμερα το μόνο ανάχωμα στα παραπάνω.

Σε μια περίοδο όπου το επίσημο κράτος διαλαλεί μέσω των μηχανισμών προπαγάνδας του ότι ετοιμάζει μια σειρά από νέες κατασταλτικές επιχειρήσεις στο σύνολο των ελεύθερων κοινωνικών χώρων και καταλήψεων, έχουμε την επίθεση σε τρείς από αυτές. Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργήθηκε είναι ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μια κατάληψη έχει ήδη εκκενωθεί και κατεδαφιστεί (Τερμίτα), ενώ μια άλλη κάηκε. Κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στην Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 21/1, φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο», όπου και απωθήθηκαν από τους συντρόφους/-ισσες, ενώ επιτέθηκαν δύο φορές στην κατάληψη Libertatia όπου τελικά την έκαψαν, με τις πλάτες των αστυνομικών δυνάμεων.

Το γκρέμισμα ωστόσο μιας δομής αγώνα από το κράτος και το κάψιμο μιας άλλης από τους νεοναζί συνεργάτες του, δεν είναι τίποτ’ άλλο για εμάς από το σινιάλο ότι έφτασε η ώρα για την ολομέτωπη σύγκρουση με το κράτος, τους φασιστές και τ’ αφεντικά.

Αλληλεγγύη και δύναμη στους συντρόφους/-ισσες από τις καταλήψεις Τερμίτα και Libertatia

Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών
Κατάληψη Ανάληψης

Τετάρτη 27/12 Συνέχεια συνελεύσεων για το θέμα των κατασχέσεων λογαριασμών από τον δήμο Βύρωνα

Στο τελευταίο ΔΣ αποφασίστηκε να «ξεπαγώσουν» οι δεσμεύσεις των χρημάτων έως τον Φεβρουάριο, ώστε να είναι ενήμερος ο κόσμος που χρωστάει. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στην κατέυθυνση της δικιάς μας οργάνωσης μέχρι τότε ώστε να είμαστε έτοιμοι/ες να απαντήσουμε.

 

«Το τοπικό κράτος “παγώνει” τις κατασχέσεις λογαριασμών μέχρι 28/2 προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για να οργανώσει καλύτερα την επίθεσή του εναντίον μας.

Ας οργανώσουμε και εμείς την αντίστασή μας

Συνέλευση την Τετάρτη 27/12 στις 19.00 στην κατάληψη της Ανάληψης,

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ


Στις 16 και 17 Δεκέμβρη η κυβέρνηση του σύριζα διοργανώνει αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών καθώς και του ίδιου του πρωθυπουργού. Όταν οι εξουσιαστές μιλάνε για συνολική αναβάθμιση και αναπτυξιακά σχέδια για οποιαδήποτε περιοχή πόσο μάλλον της δυτικής αττικής, εμείς το μεταφράζουμε σαν περαιτέρω επίθεση στο περιβάλλον και στις ίδιες τις ζωές μας. Μπορεί η παραπάνω θέση σε μια πρώτη ανάγνωση να φαίνεται υπερβολική, αλλά αναλογιζόμενοι την «ανάπτυξη» που λαμβάνει χώρα πάνω από μισό αιώνα στην δυτική αττική δεν είναι. Είναι η ανάπτυξη του καυσαερίου, της τσιμεντοποίησης , του καρκίνου και του θανάτου. Είναι το ίδιο πλάνο ανάπτυξης που θέλει τις καταλήψεις εκκενωμένες, τους δρόμους, τις πλατείες και γενικά τον δημόσιο χώρο πλήρως αποπολιτικοποιημένο και παραδομένο στο κεφάλαιο. Ένα αναπτυξιακό πλάνο που μαζί με τα παραπάνω περιλαμβάνει καταστολή, διώξεις σε όσους αντιστέκονται, σωφρονιστικούς κώδικες ειδικές συνθήκες κράτησης για τους κρατούμενους των φυλακών και μπάρες κάμερες και φακέλωμα για τους δέσμιους της καθημερινότητας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν φτάνουν ολόκληροι τόμοι για να τα παρουσιάσουμε όλα, ας ανατρέξουμε ωστόσο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όσον αφορά το τοπικό παράδειγμα.
Το θριάσιο πεδίο αποτελώντας την χωματερή όλης της αττικής έχει συγκεντρώσει την βαριά βιομηχανία της χώρας η οποία καταστρέφει συστηματικά το περιβάλλον και συνεχίζει να αναπτύσσεται χωρίς κανέναν περιορισμό. Πέρα από την μόλυνση του αέρα και της θάλασσας και το μπάζωμα των ρεμάτων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει άμεσα εμφανές στους θιγόμενους, η ασυδοσία των βιομήχανων έχει και πιο εμφανείς δολοφονίες στο ενεργητικό της. Οι μνήμες από τον τραυματισμό δυο εργατών και τον θάνατο τεσσάρων στα διυλιστήρια Ασπροπύργου των ελληνικών πετρελαίων (ΕΛΠΕ) είναι ακόμα νωπές. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα στους εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς των τελευταίων χρόνων σε εργατικά ατυχήματα τα οποία συνήθως κρύβονται εντέχνως κάτω από το χαλί, με την συνεργασία κράτους, κεφαλαίου αλλά και των τοπικών κοινωνιών οι οποίες εθελοτυφλούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παρελθόντος είναι όταν το 1992 δεκαπέντε εργάτες της ΠΕΤΡΟΛΑ κάηκαν ζωντανοί και όλοι έσπευσαν να το βαφτίσουν ατύχημα και ουδείς τιμωρήθηκε .Τα πολύνεκρα ατυχήματα δεν έβαλαν κανένα φρένο στην επέκταση και την ανάπτυξη των βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα εκτεταμένα επεισόδια θορύβου καθώς και τα συνεχή ρυπαντικά επεισόδια δείχνουν πως τελειωμό δεν έχουν για την πόλη της Ελευσίνας.
Ένα ακόμα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της «ανάπτυξης» είναι το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Το οποίο έχει βιαστεί επανειλημμένα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τα διαλυτήρια πλοίων, τα ναυάγια, τα λύματα και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Αρκεί μια βόλτα στην παραλία της Ελευσίνας για να αντικρίσει κανείς σκάφη τα οποία σαπίζουν, ναυάγια πλοίων τα οποία παραμένουν εκεί απείραχτα ανά τα χρόνια, πετρελαιοκηλίδες, σκουπίδια και πάει λέγοντας.
Της ίδιας αναπτυξιακής πολιτικής απόρροια ήταν άλλωστε και το ναυάγιο στον Σαρωνικό που μόλυνε όλη τη δυτική ακτή της αττικής.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης πέφτει σαφέστατα στις κυβερνήσεις τους δήμους, τις περιφέρειες και τα αφεντικά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε τις τοπικές κοινωνίες άμοιρες των ευθυνών τους. Το καπιταλιστικό όργιο συντελείται σε αγαστή συνεργασία μαζί τους. Για μια θέση εργασίας πουλήθηκε άνευ όρων το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Οι κυβερνήσεις, οι τοπικοί άρχοντες και οι ψηφοφόροι τους, όλοι μαζί σπρώχνουν τις περιοχές μας όλο και πιο βαθιά στο βούρκο.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταστροφή της μάνδρας, με τους 23 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η φύση δεν δολοφονεί, αντιθέτως εμείς αυτοκτονούμε δολοφονώντας την φύση. Τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα κτίσματα σε κοίτες ποταμών δεν γίνανε εν μια νυκτί. Το κράτος τα νομιμοποιούσε σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια που δεν θέλανε να χαλάσουν χατίρι στους καταπατητές ψηφοφόρους τους.

Τώρα ο πρωθυπουργός μαζί με τον κοινοβουλευτικό του θίασο, τους ντόπιους γλείφτες και τα αφεντικά έρχονται για μια αναπτυξιακή φιέστα στην Ελευσίνα. Για ακόμα μια φορά το κράτος έρχεται να πουλήσει θάνατο σε τιμή ευκαιρίας. Οι θαμμένες στην λάσπη από τις πλημμύρες κοινωνίες ας κάνουν την υπέρβαση και να βγουν από τον βούρκο. Κάθε φορά που η εξουσία προσπαθεί να μας πείσει πως οι ανάγκες μας, ταυτίζονται με τα αναπτυξιακά τους σχέδια, οφείλουμε να τους καθιστούμε γνωστό πως η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη και όχι μόνο δεν ταυτίζεται με την κερδοφορία τους αλλά αυτόματα μας τοποθετεί σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ας υποδεχθούμε τους εξουσιαστές και τα αφεντικά όπως τους αρμόζει.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ το Σάββατο 16/12 στις 18:30 Ελαιουργική (ΓΑΣΕ)

ΠΟΡΕΙΑ την Κυριακή 17/12 στις 18:00 Ελαιουργική (ΓΑΣΕ)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ:
Α16 ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (αποβίβαση: Σταση 1η Μουρίκη)
876/Α16 ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (αποβίβαση: Σταση 1η Μουρίκη)
845/871 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (αποβίβαση: Σταση 1η Μουρίκη)
861/863 ΑΠΟ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ (ΣΤΑΣΗ ΜΑΓΟΥΛΑ) (αποβίβαση: Σταση 1η Μουρίκη)
879/878 ΑΠΟ ΑΧΑΡΝΑΙ(αποβίβαση: Σταση 1η Μουρίκη)

ΜΕ ΚΤΕΛ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ (επιβιβάζεστε στο κτελ που πάει στα Μέγαρα και κατεβαίνετε στην Ελευσίνα στην στάση ΡΕΞ)

Για περαιτέρω επικοινωνία: antifaelefsinas@espiv.net
Αναρχικοί/ες από την Ελευσίνα

«Οι ληστές με τα κόκκινα» και συνέλευση για την νεοφεουδαρχική πολιτική του δήμου

Στις 6/12 οι νεοφεουδάρχες της δημοτικής αρχής Κατωπόδη αποφασίζουν να δεσμεύσουν χρηματικά ποσά από 3.800 ανθρώπους της γειτονιάς του Βύρωνα, με πρόσχημα τα χρέη προς το δήμο. Για αυτή την απροειδοποίητη φοροεπιδρομή δεκάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ατομικά στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, με τις φωνές τους να βρίσκουν κλειστά αυτιά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί από τους 3.800 κατοίκους οι 2.500 οφείλουν από 50 έως 200 €, και αφορούν χαράτσια σχετικά με άρθρα παραβίασης του K.O.K., δημοτικά τέλη από απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ποσά προς το νεκροταφείο κλπ κλπ, τα οποία οι νεοφεουδάρχες τα ζητάνε μάλιστα και σε πολλαπλάσια τιμή λόγω των τοκογλυφικών πολιτικών των κρατικών φορέων.

Μιλάμε δηλαδή, στην πλειονότητά τους για “χρέη” της φτωχολογιάς τα οποία υφίστανται εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης υποτίμησής μας.

Και εδώ τονίζουμε ότι για το τι είναι χρέος, και το ποιο είναι το ύψος του, το ορίζουν κάθε φορά οι πολιτικές της κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι τράπεζες, οι φορομπηχτικοί μηχανισμοί του κράτους και γενικά οι κυρίαρχοι των ζωών μας.

Σημειώνουμε ακόμα ότι η φοροεπιδρομή αυτή εκτός των άλλων έγινε σε πλήρη συμφωνία με τα τραπεζικά καταστήματα, τα οποία δέχτηκαν σε μια νύχτα την εφαρμογή της. Αυτό για να μην προλάβει ο κόσμος να κάνει την αίτηση για το ακατάσχετο του λογαριασμού του πριν δεσμευτούν τα χρήματά του.

Η μεγαλύτερη αλητεία της δημοτικής αρχής είναι ότι μετά από αυτήν την ενέργεια κόβει κορδέλες και διαφημίζει το κοινωνικό της έργο, φανερώνοντάς μας έτσι το μέλλον που οραματίζονται οι Συριζαίοι διαχειριστές του κράτους . Έναν κόσμο φτωχών και εξαθλιωμένων που από τη μία θα του τα παίρνουν και από την άλλη θα τον κάνουν να εξαρτάται από τα δίκτυα φιλανθρωπίας του Σύριζα. Αλλά μαζί με το τυρί βλέπουμε και την φάκα.

Και δεν θα φάμε το δόλωμα

Ανοικτή Συνέλευση την Τρίτη 19/12 στις 19.30 στην Κατάληψη της Ανάληψης, (πάρκο Ανάληψης Βύρωνας) για να συζητήσουμε το πως θα σταματήσουμε μαζικά στην πράξη την κατάσχεση των λογαριασμών

Κατάληψη Ανάληψης

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Σε εβδομαδιαία επανάληψη:

*το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό

  • δευτέρα:
  • τριτη:
  • τετάρτη:
  • πέμπτη:
  • 18.00.20.00 Άνοιγμα αυτοδιαχειριζόμενης βιβλιοθήκης ''El viaje'' 20.00-21.00 Μαθήμα Χορογυμναστικής.
  • παρασκευή:
  • σάββατο:
  • κυριακή:
Μάρτιος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031