Νοέμβριος 15, 2017

Παρουσίαση μουσικής ομάδας «Μετροτρόμος»

Ο «Μετροτρόμος» είναι μία συλλογικότητα ανθρώπων που θέλουν να εκφραστούν μέσα από τη μουσική με οποιανδήποτε τρόπο. Λειτουργεί οριζόντια και αδιαμεσολάβητα, χωρίς ειδικούς & ειδικευόμενους, χωρίς δάσκαλους & μαθητές, χωρίς αρχηγούς & καθοδηγούμενους. Στεγάζεται και έχει δράση στο κατηλειμμένο αναψυκτήριο του πάρκου της Ανάληψης στον Βύρωνα.

Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία μιας μουσικής δομής η οποία θα διαχειρίζεται ένα προβάδικο studio. Θα φιλοξενεί μπάντες και άτομα που έχουν ανάγκη να εκφραστούν ελεύθερα & να δημιουργήσουν μαζί αλλά και την όρεξη να οργανώνουν μόνες τους το δημιουργικό τους οίστρο, τις πρόβες τους, μακριά από τα αποστειρωμένα, πολλές φορές, περιβαλλόντα «επαγγελματικών» studio. Επιπλέον, η ομάδα έχει ως στόχο την διεκπεραίωση DIY συναυλιών, μουσικών καφενείων, κύκλων αυτομόρφωσης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνικών ανησυχιών του καθένα χωρίς μεσάζοντες κι αφεντικά, απέχοντας από την παραγωγή κέρδους. Για να συμμετέχει κάποιος/α στα παραπάνω δεν χρειάζεται να φέρει κάποιου είδους «παράσημα» της DIYπολιτικής άποψης/στάσης ζωής καθώς συζητάμε από κοινού κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Χαρακτηριστικά της ομάδας

Αυτοκαθοριζόμαστε ως μουσική ομάδα και όχι ως πολιτική συλλογικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτικά όντα, καθώς ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά τη σαπίλα της κοινωνίας, στο χώρο εργασίας, στις γειτονιές, στις σχολές, στα σχολεία και σε κάθε περιβάλλον κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τους γύρω μας. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε και οργανώνουμε εκδηλώσεις για πολιτικούς σκοπούς, πέρα από τη συντήρηση τις ίδιας της δομής. Ο Μετροτρόμος αντιτίθεται στην μουσική βιομηχανία και στην εμπορευματοποίηση της παραμικρής νότας που παράγεται από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη μουσική τους ως τρόπο έκφρασης. Τασόμαστε κάθετα και αμετάβλητα απέναντι σε κάθε ρατσιστική, σεξιστική, φασιστική, και γενικότερα εξουσιαστική συμπεριφορά βάση φυλής, φύλου κι επιβολής δύναμης και περιμένουμε την ίδια συμπεριφορά από τα άτομα που συμμετέχουν στης εκδηλώσεις και στη δομή του studio.

Θεωρούμε αναγκαία την ενασχόληση όλων όσων αποφασίζουν να συμμετέχουν στα εγχειρήματα μας για το λόγο ότι χωρίς τη συμβολή τους δεν είναι δυνατή η διατήρηση των δομών που επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε. Επίσης, κρίνουμε αναγκαία τη συμμετοχή όλων για την προώθηση της κουλτούρας της αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρησης. Θεωρούμε, ακόμα, ότι μια τέτοια δομή λειτουργεί σαν ένα πρώτο σκαλοπάτι για να έρθουν σε επαφή άτομα από διάφορες γειτονιές της Αθήνας με τη συγκεκριμένη κουλτούρα που επιθυμούμε να προωθήσουμε.

DIY

Το DIY Do It Yourself είναι μία κουλτούρα που εμφανίζεται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του καθενός μας. Για εμάς το DIY αντικατοπτρίζει οποιαδήποτε δράση ανθρώπων (πολιτική, κοινωνική, καλλιτεχνική κλπ.) η οποία πραγματοποιείται από τους ίδιους χωρίς μεσάζοντες, δηλαδή πιο απλά από τα ίδια τα άτομα για τα ίδια τα άτομα και όσους/ες ενστερνίζονται την ίδια στάση- πολιτική ζωή. Η αυτοργάνωση, αυτομόρφωση και η αλληλεγγύη παίζουν βασικό ρόλο στην διατήρηση και προώθηση της κουλτούρας αυτής. Όσον αφορά το κομμάτι της έκφρασης, πιστεύουμε ότι σε οποιαδήποτε έκφανση της δεν κοστολογείται και δεν οφείλει να θυσιάζεται στο βωμό της σύγχρονης κοινωνίας του θεάματος, στην οποία ο/η δημιουργός και το έργο του/της εκμεταλλεύεται από κάποιο άλλον. τύπου: αφεντικά μαγαζιών, promoters, managers , διαφημιστές, δισκογραφικές κλπ. Μουσικοί που στηρίζουν χώρους με τέτοιες δομές συνειδητά ή μη στηρίζουν παράλληλα τις ιεραρχικές δομές και τις λογικές κέρδους και αισχροκέρδειας. Από την άλλη υπάρχουν στέκια και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι όπου δίνεται η ευκαιρία για ουσιαστική έκφραση με οριζόντιες και αδιαμεσολάβητες δομές. Βέβαια, μιλώντας πάντοτε στο φάσμα του υπαρκτού και γνωρίζοντας τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής σε μία καπιταλιστική και εξουσιαστικά δομημένη κοινωνία παρουσιάζονται δυσκολίες στην εφαρμογή κάποιας δράσης που περικλείεται εξ’ ολοκλήρου από τη λογική που αναφέρθηκε. Η συντροφικότητα και η ανιδιοτελείς ενασχόληση με αυτό το είδος «αντικουλτούρας» καταφέρνει να σπάει μέρα με τη μέρα τον ζόφο της κανονικότητας και αποτελεί πηγή για απελευθερωμένη έκφραση.

Η βάση, λοιπόν, αυτής της στάσης (στο κομμάτι της μουσικής και όχι μόνο) θεωρούμε ότι βρίσκεται στις έννοιες της συνεργασίας, της συνδιαμόρφωσης και της αλληλοβοήθειας. Όλες αυτές οι έννοιες αιωρούνται στο περιβάλλον μας, χωρίς όμως να έχει δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς μουσικούς οι οποίοι θα επιθυμούσαν να εκφραστούν έξω από τους αλλοτριωμένους συναυλιακούς χώρους που έχουν ως μόνο στόχο την εξασφάλιση κέρδους με χρήση οποιοδήποτε μέσου (προαναφερθέντα), από τις σύγχρονες εταιρείες μουσικής βιομηχανίας οι οποίες αναζητούν μονίμως τα επόμενα θύματα/ακόλουθους της κοινωνίας του θεάματος ή επίδοξους «ροκ-σταρ» εθισμένους στην αυτοπροβολή, και εν κατακλείδι από οποιονδήποτε θίασο που πρεσβέυει πάνω απ’όλα το καριεριλίκι και την εκμετάλλευση της μουσικής για ίδιον κέρδος.

Τέλος, η DIY κουλτούρα έχει εκφραστεί και εκφράζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποια συγκεκριμένα μουσικά είδη όπως το πανκ και το χιπ – χοπ, λόγω των κοινωνικό – πολιτικών χαρακτηριστικών που εμπεριέχονται (σε αυτά τα ιδιώματα) και τη στάση ζωής που κουβαλάνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χωράνε στην κουλτούρα αυτή άλλα είδη μουσικής και άνθρωποι στους οποίους έχει επιβληθεί κοινωνικά-ιστορικά μία νόρμα και ταμπέλα ανάλογα με το μουσικό στερέωμα που έχουν επιλέξει να εκφράζονται. Σαν ομάδα επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με διάφορες μουσικές και εκφραστικές τάσεις και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας.

Μουσική Ομάδα Μετροτρόμος

Μάμμα Τόνi, ο αντιφασιστικός μονόλογος των Φράνκα Ράμε/Ντάριο Φο

Οκτώβριος 10, 2017

Πίσω από τις λέξεις Κατωπόδη,

κρύβεται και λίγο… Αλέξης

 

Το βασικό εργαλείο για τη χειραγώγηση της πραγματικότητας

είναι η χειραγώγηση των λέξεων Φίλιπ Ντικ (συγγραφέας Επ.Φαντασίας)

Στις 28-9-2017 ο αριστερός δήμαρχος της γειτονιάς μας Γρηγόρης Κατωπόδης , επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο καλύτερος υπηρέτης του καπιταλισμού σε συνθήκες κοινωνικής όξυνσης είναι μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία υπνωτίζει με τα δεκάδες ψέμματά της περι κοινωνικού κράτους, μέριμνας ή πρόνοιας μια ολόκληρη φτωχοποιημένη κοινωνία. Στην εξελιγμένη της έκδοση αυτή ονομάζεταιΣύριζα”, και πλασάρει με κυριλέ τρόπο τους όρους υποδούλωσής μας πάντα με πράο ύφος και χαμόγελο.Ψήφιση δύο μνημονίων, εφαρμογή ανελεύθερων μέτρων (βλ μπάρες στα ΜΜΜ και ηλεκτρονικό εισιτήριο), αντεργατικές πολιτικές, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών και υπογραφή συμφωνιών επαναπροώθησης με την ΕΕ, εκκένωση καταλήψεων και καταστολή μεαέρα εκσυγχρονισμούσε σημείο που θα ζήλευε ακόμα και δεξιά κυβέρνηση, όπως ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια και πόδια.Η μοντέρνα αυτή έκδοση της αριστεράς, περιβάλλεται από ένα σωρό μυθοπλαστικά στοιχεία όπως ταόχιπου βαφτίζονταιναι”, την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων που μετατρέπεται σε περίφραξη. Την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων που μεταφράζεται σε εντατικοποίηση της εργασίας, εργατικάατυχήματα” (εργοδοτικές δολοφονίες) και απλήρωτες εργατώρες.Τον σεβασμό στην φύση που μετατρέπεται σε ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία και περαιτέρω μόλυνση.

Περνώντας στα πιο δικά μας τώρα, ο Γρηγόρης Κατωπόδης δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει αυτό το αφήγημα βαφτίζοντας με τη σειρά του το κρέας ψάρι. Σε ένα ρεσιτάλ προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ο υπάλληλος του Σύριζα δηλώνει δημόσια σε συνέντευξή του στην εκπομπήΔημοσκοπήσειςτου AtticaTV, ότι θα απαιτήσει από τον κόσμο της κατάληψης της Ανάληψης να προχωρήσει στην εκκένωση του κατειλημμένου αναψυκτηρίου καθώς του τον ζητήσανε συλλογικότητες (δεν μας είπε όμως ποιες) για να το χρησιμοποιήσουν γενικά και αόριστα ως χώρο στήριξης ΑμεΑ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Κατάληψη της Ανάληψης, πλυντήριο του Σύριζα δεν θα γίνει. Αναφερόμαστε στην τακτική των αριστερών διαχειριστών του κράτους από τη μία να επιβάλλουν δυσβάστακτες πολιτικές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και από την άλλη τα τοπικά τσιράκια τους να μετατρέπουν σεκοινωνικά πλυντήριατα δημόσια κτήρια, σε χώρους δηλαδή που διαφημίζουν ότι παράγουν κοινωνικό έργο ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση, σε λογικές αλληλεγγύης!!! Από τη μία μας παίρνουν ολόκληρες τις ζωές δηλαδή, και από την άλλη μας προσφέρουναπλόχεραένα φιλοδώρημα για να φυτοζωούμε. Αυτή η μοντέρνα αθλιότητα προφανώς και δεν θα μας βρει συνένοχους. Οπότε ας ξεχάσουμε τα σενάρια περίοικειοθελήςαποχώρησής μας, τα οποία ούτως η άλλως για τα επόμενα χρόνια δεν τα συζητάμε καν. Απλά λέμε: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΤΕ.

Χυδαιότητα δεύτερη. Και που ξεπερνά τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Σε μια ρητορική στην καλύτερη τύπου Τίνας Καφατσάκη, εκείνης της Συριζαίας δημάρχου Ζωγράφου θυμίζουμε που εκκένωσε τον χώρο της Βίλλας Ζωγράφου με μπροστάρη τον πολιτισμό, ξεχνώντας γρήγορα τις όποιες πολιτιστικές της ανησυχίες (καθώς η ΒΖ επέστρεψε μετα την εκκένωση στην ερημοποίηση), και στην χειρότερη, ρητορική δεξιάς εμπνεύσεως τύπου Γώγου, ο οποίος πριν ένα χρόνο για να ζητήσει την εκκένωση της κατάληψης μας, έβαζε μπροστά τις ευάλλωτες ομάδες των προσφυγόπουλων, ο κος Άκης βάζει μπροστά μια διαφορετική κοινωνική ομάδα, αυτη των συνανθρώπων μας που χαρακτηρίζονται ΑμεΑ. Η αλληλεγγύη βέβαια της δημοτικής αρχής για τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αρχίζει και εξαντλείται στην εκκένωση της κατάληψης της Ανάληψης, καθώς πέρα από τα παχυά λόγια στις τηλεοπτικές εκπομπές δεν έχει γίνει η παραμικρή τροποποίηση σε δρόμους και παράδρομους, η παραμικρή παρέμβαση σε πλατείες η πάρκα, το ελάχιστο σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα που ο δήμος επιτρέπει εκτός από το να περιορίζουν τη διέλευση στα αναπηρικά αμαξίδια, και το να καλύπτουν τις γραμμέςοδηγούς για τους τυφλούς. Κάτι μας λέει ότι το ποσοστό ευαισθητοποίησης για αυτό το ζήτημα εξαντλείται εκεί πουμπαίνουν στην τσέπητα φράγκα για τους τοπικούς άρχοντες από το άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων.

Και εδώ αρχίζει η σφαίρα του παραλόγου, ή του λογικού για εμάς. Σύμφωνα με τα απατηλά όνειρα του κου Άκη, εκεί που σήμερα στεγάζεται η κατάληψή μας, θα γίνειένα σπουδαίοόπως ειπε έργο το οποίο θα διαχειρίζεται μια προφανώς Συριζαϊκήσυλλογικότητα”. Ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για ΑμεΑανέφερε στα γρήγορα στην εν λόγω συνέντευξη, ξεπερνώντας εντέχνως τις λεπτομέρειες, αυτές δηλαδή τουΣύριζα κερνάει και Σύριζα πίνει”! Ενημερώνουμε λοιπόν σε αυτό το σημείο ότι ο χώρος της κατάληψης από την πρώτη κιόλας μέρα, όχι μόνο είναι προσβάσιμος και ανοικτός σε ΑμεΑ (ανεξαρτήτως ηλικίας), αλλά είναι και ο χώρος που παιδιά όχι πολύ διαφορετικά από εμάς έχουν νιώσει άνετα και ασφαλή, έχουν παίξει και γεμίσει αρκετές φορές με γέλια. Είναι ένας χώρος της γειτονιάς που όποια κοινωνική ομάδα καποιοι μετατρέπουν σεαόρατη”, γίνεται ορατή, καθώς η πρόσβαση είναι ανεμπόδιστη και ελεύθερη, ανεξαρτήτως φύλου/φυλής/χρώματος οικονομικής κατάστασης και ο λόγος της είναι ισότιμος με όλων των άλλων. Ρωτάμε σε αυτό το σημείο, αν και ξέρουμε ήδη την απάντηση. Τα σχέδια του δημάρχου για το ζήτημα αρχίζουν και τελειώνουν στην εκκένωση της Ανάληψης; Αν ναι, τα δικά μας επαναστατικά σχέδια, ως κόσμος που θέλουμε μια κοινωνία ισοτιμίας, δηλώνουμε πως όχι. Κι αυτό γιατί θέλουμε κάθε παιδική χαρά και κάθε σημείο της πόλης του Βύρωνα και της κάθε συνοικίας να είναι προσβάσιμο από τον καθένα και καθεμία ανεξαρτήτως δυσκολιών ή περιορισμών που μπορεί να συναντά στη ζωή του. Θέλουμε γειτονιές πραγματικής αλληλεγγύης και όχι γειτονιές που η αλληλεγγύη είναι ένα μικροπολιτικό ψηφοθηρικό παιχνίδι. Μας προκαλεί και μας εξοργίζει λοιπόν ότι από τις 12 παιδικές χαρές που ο δήμος ανακατασκευάζει η μόνη που σκέφτηκε να προχωρήσει σε κάποια τροποποίηση καιξεχωριστή παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες”, είναι αυτή τηςαπόμακρηςσημειωτέον γεωγραφικα Ανάληψης, και όχι όλες. Για του λόγου το αληθές, σε όσες παιδικές χαρές έχει ήδη γίνει ανακατασκευή, δεν έχει δημιουργηθεί καμίαξεχωριστή παιδική χαρά για ΑμεΑ”, πόσο μάλλον να εμφανιστεί κάποιασυλλογικότητασυριζαίικης προέλευσης που ασχολείται με το θέμα. Αυτά προβλέπονται μόνο για την Ανάληψη, και δεν είναι τυχαίο. Στην Ανάληψη υπάρχουν Αναρχικοί και Αναρχικές, που για να διατηρηθεί το κοινωνικό προσωπείο του Σύριζα δεν μπορούνε να εκδιώξουν με τα ΜΑΤ, αλλά αναζητώντας άλλες συνταγές.

Μας εξοργίζει όσο δεν πάει επίσης η αθλιότητα της μοντέρνας αριστεράς ,καθώς στην εν λόγω συνέντευξη γίνεται μια προσπάθεια απονοηματοδότησης των αγώνων μας ως αναρχικών στις γειτονιές, μπαίνοντας σε λογικές σύγκρισης παράλληλα με το αντίστοιχο πρώην αναψυκτήριο της Λαμπηδόνας όπου για αυτό, όπως δήλωσε ο κος Άκης, δεν παίζει θέμα καθώςκαταλήφθηκε στην θητεία του προηγούμενου δημάρχου από συλλογικότητες και εκείασκούταν πολιτική αλληλεγγύης και εκδηλώσεων.. εκεί μπορείς να πιεις και έναν καφέδεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό” … “ρε αδερφέσυμπληρώνουμε! Και σχολιάζουμε ότι: Σε μια εποχή που χιλιάδες οικογένειες είναι θύματα των μνημονίων και της αγοράς, σε μια εποχή που από τη μία σε εξαθλιώνουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι αριστερές πολιτικές σε στέλνουν στην λαιμητόμο. Σήμερα, που όχι λεφτά για καφέ δεν έχει κόσμος να πιει, αλλά του λείπουν τα βασικά για την στέγαση και την σίτιση, αυτό που μια αριστερή δημοτική αρχή ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν χώροι που να μπορεί να πιει ο κόσμος τον καφέ της παρηγοριάς.

Σε άλλη περίπτωση θα αποφεύγαμε να μπούμε σε συγκρίσεις. Επειδή όμως, η περίσταση δεν μας το επιτρέπει, εμείς λέμε οτι πίσω από τις λέξεις κρύβεται και λίγο…. Αλέξης. Στην κατάληψη του ΚΠΚΒ που αναφέρεται ο κος Άκης προφανώς και δεν βλέπει κάτι αρνητικό, διότικαταληψίαςσε αυτή ήταν και οτοπικός Σύριζα (ως αντιπολίτευση τότε), ενώ εκεί σχηματίστηκαν και συσχετισμοί συμμαχίας για την υποστήριξή του κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Επίσης εκεί ήταν που ο κος Κατωπόδης μπορούσε να κάνει εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, ενώ εκεί ήταν που έκανε μέχρι και το γλέντι της εκλογικής του νίκης!!! Προ μνημονίων βέβαια (γιατί τώρα και εκεί όπως λένε οι φήμες είναι ανεπιθύμητος). Το ΚΠΚΒ, χωρίς να είμαστε αρνητικοί σε αυτό που σήμερα έχει μετατραπεί, ήταν ένας κομβικός χώρος για την άνοδο του ποσοστού του αντιμνημονιακού (!) Σύριζα κατά την πρώτη του εκλογή. Είναι ένας χώρος επίσης, που κόμματα και παρατάξεις μπορούν να φιλοξενηθούν για να κάνουν εκδηλώσεις. Επίσης είναι και ο χώρος που (αν και έχει γίνειαποσυριζοποίηση”) ακόμα Συριζαϊκά στελέχη, σύμβουλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, πίνουν τα ποτά τους χωρίς να εκδιωχθούν, ή στελέχη του γραφείου της κας Δούρου μπορούν να διαφημίζουν ανεμπόδιστα τακοινωνικά πλυντήρια της αλληλλεγγύηςτους!

Προφανώς και η Κατάληψη της Ανάληψης δεν είναι ένας τέτοιος χώρος. Αντίθετα είναι ο χώρος που όλοι οι προαναφερθέντες/ισες ειναι ανεπιθυμήτοι/ες. Είναι ο χώρος που κόμματα, παρατάξεις, σύμβουλοι της δημοτικής αρχής που απολύουν από τις οικογενειακές τοπικές επιχειρήσεις τους αβέρτα προσωπικό, δεν διανοούνται καν να περάσουν απέξω. Είναι ένας απο τους χώρους που αυτά τα τρία χρόνια νέων μέτρων και μνημονίων αντιστάθηκε, μαζί με συντρόφους/ισσες, στην παρουσία Συριζαϊκών στελεχών στις γειτονιές μας. Είναι μία ακόμα από τις καταλήψεις αναρχικών, που αντιστέκονται τόσο στις νεοφιλελεύθερες όσο και στις αριστερές πολιτικές της εξαθλίωσης και του ελέγχου, του κατακερματισμού και της υποτίμισης των ζωών μας.

Σε αυτόν τον χώρο που ο κος Άκης δεν μπορεί να καταλάβει τι κάνουμε, έχει γεννηθεί μια νεα κοινότητα αντίστασης, αλληλεγγύης, δημιουργίας και αξιοπρέπειας στη γειτονία. Του προτείνουμε αρχικά για να μάθει τι κάνουμε, να κάνει απλά μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή για να του λυθεί η απορία, και στη συνέχεια προσφερόμαστε να του κάνουμε σεμινάρια επιμόρφωσης για το τι συμβαίνει στο δήμο του. Πάμε λοιπόν:

Μάθημα πρώτο.Σε οτι αφορά το πρώην αναψυκτήριο. Ήταν ένα άδειο εγκαταλελειμμένο κτίριο με υποδομή κουζίνας που εδώ και τρια χρόνια συνεχώς ανακαινίζεται, με όχι κρατικά κονδύλια και ρεμούλες αλλά με την αλληλεγγύη της γειτονιάς και κόσμου του αγώνα. Σε αυτό το κτίριο την περσινή χρονιά, μαγειρεύαμε μαζί με δεκάδες κόσμο, και για μήνες, εκατοντάδες μερίδες φαγητού για μετανάστες και μετανάστριες που φιλοξενούνταν στηνΚατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26”. Ανθρώπους δηλαδή που η κατάληψή μας στήριξε με την αλληλεγγύη της έμπρακτα με ολοήμερες δεσμεύσεις, ξενύχτια και αμέτρητες μετακινήσεις. Η Συριζαϊκή δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν έκανε ποτέ τίποτα αλληλέγγυο για ανθρώπους που περνούσαν τα σύνορα για να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, αλλά αντίθετα συντάχθηκε στο πλευρό της κεντρικής εξουσίας όπου διαχειρίστηκε τις ζωές τους με το να τους ξυλοφορτώνει και να τους στοιβάζει σε κέντρα κράτησης, σε απάνθρωπες συνθήκες. Κοίτα ποιος μιλάει για αλληλεγγύη λέμε σε αυτό το σημείο. Και συνεχίζουμε ενημερώνοντας οτι σήμερα από αυτήν την κουζίνα βγαίνουν δεκάδες γεύματα που σιτίζουν κόσμο που τα έχει σοβαρή ανάγκη.

Μάθημα δεύτερο. Σε ότι έχει να κάνει με τοτι κάνουμε στην Ανάληψη”. Προφανώς και απορείς κύριε Άκη για το τι κάνουμε εκεί, καθώς δεν είμαστε μόνο εκεί. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Κατάληψη της Ανάληψηςαπουσίαζεαρκετές ώρες από το κτίριο, καθώς βρισκόταν στα πάρκα και στις πλατείες για την διοργάνωση ενός μηνιαίου φεστιβάλ θεάτρου. Ένα φεστιβάλ που θα επαναληφθεί πάλι σε λίγους μήνες, με παραστάσεις χωρίς εισιτήρια και καμια λογική κέρδους,όπως αυτές δηλαδή που προωθεί ο δήμος όταν γίνονται τα πολυδιαφημισμένα φεστιβάλ τουΘεάτρου Βράχων”.Έξω από τη λογική τουμετράω τα κέρδη της παράστασης”, και τηςαπαγόρευσης εισόδουγια όποιον/α δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά σε λογική αντίθετη με αυτή του πολιτισμού του κέρδους. Αυτή του πολιτισμού της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αντίστασης.

Μάθημα τρίτο. Στο πρώην αναψυκτήριο της Ανάληψης δεν μπορείς απλά να πιεις έναν καφέ. Μπορείς να πιεις και έναν καφέ, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. Μπορείς όμως παράλληλα να διαβάσεις και να δανειστείς ελεύθερα βιβλία από την βιβλιοθήκη, ή να μαγειρέψεις με ελεύθερη πρόσβαση στην κουζίνα της κατάληψης, καθώς ο χώρος ανήκει σε όλη τη γειτονιά. Εκτός βέβαια από κόμματα, παρατάξεις, δημοτικά στελέχη, μπάτσους και φασίστες

Μάθημα τέταρτο. Ο χώρος εδώ και ενάμιση χρόνο που έγινε λειτουργικός, μετα τις εργασίες ανακαίνισής μας, έχει φιλοξενήσει κάτι παραπάνω από δέκα παιδικά πάρτι γενεθλίων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες.Από αυτόν έχουν περάσει λοιπόν οικογένειες που δεν είδαν κάτιπερίεργες ομάδεςόπως δημόσια παραπληροφορείτε (αλλιώς δεν θα ζητούσαν καν τον χώρο), αλλά είδαν ανθρώπους που μετέτρεψαν έναν εμπορικό χώρο, σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης. Μετέτρεψαν υποδομές δημόσιες, οχι σε υποδομές μιας δημοτικής αρχής ή ενός ιδιώτη, αλλά σε υποδομές ολόκληρης της γειτονιάς.

Μάθημα πέμπτο. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Εδώ για πρώτη φορά έχουν παίξει δημόσια νέες μπάντες και μουσικά σχήματα, ενώ λειτουργεί μουσική ομάδα η οποία σε λίγο καιρό θα ανακοινώσει την λειτουργία στούντιο μουσικής. Παράλληλα σε αυτόν τον χώρο συναντιέται η συντακτική ομάδα αναρχικής εφημερίδας της ευρύτερης γειτονιάς, η οποία μοιράζεται χωρίς οικονομικό αντίτιμο. Εδώ επίσης γίνονται ανοικτά μαθήματα χορευτικής γυμναστικής, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Εδώ έχουν γίνει μαθήματα αυτομόρφωσης, μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για φυλακισμένους αγωνιστές, ενώ έχουν φιλοξενηθεί συνελεύσεις για εργατικούς αγώνες (Νέο Αθήναιον) και για αντιφασιστικές δράσεις

και τώρα κύριε Άκη που γνωριστήκαμε, ας το πούμε για άλλη μια φορά,

ούτε να το σκέφτεσαι

Συνέλευση Κατάληψης Ανάληψης

Ευχαριστούμε τις Τσιριτσάντσουλες και την Ελ.Χατζάκη για τις θεατρικές του παραστάσεις την Κυριακή που μας πέρασε!

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Οκτώβριος 3, 2017

Η Αναρχία είναι ταξίδι ζωής δίχως τέλος
και όχι η ευκαιριακή συνάντηση στο τώρα…

 

 

Μπροσούρα παρουσίασης για τα 3 χρόνια της Κατάληψης Ανάληψης teliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνάντηση για την δημιουργία ομάδας φωτογραφίας, στην Κατάληψη Ανάληψης

Μαζευόμαστε για να ανταλλάξουμε απόψεις και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας.Συζητάμε παράλληλα για την δημιουργία φωτογραφικής ομάδας.Στην κατάληψη της Ανάληψης στον Βύρωνα.Πρόσβαση: ΛΕΩΦ.203 204-054(ΑΓΟΡΑ ΒΥΡΩΝΑ). 732(9η ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ). ΤΡΟΛΛΕΥ 11 (ΑΓΟΡΑ ΒΥΡΩΝΑ).

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Σε εβδομαδιαία επανάληψη:

*το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό

  • δευτέρα:
  • τριτη:
  • τετάρτη:
  • πέμπτη:
  • 18.00.20.00 Άνοιγμα αυτοδιαχειριζόμενης βιβλιοθήκης ''El viaje'' 20.00-21.00 Μαθήμα Χορογυμναστικής.
  • παρασκευή:
  • σάββατο:
  • κυριακή: